Allt du vill veta om Chanels hypade svartvita makeupkollektion

Chanel svartvit makeup

Hur kan makeup skapas av toner från modehistoriens mest klassiska färgkombination? ELLEs Carin Hellman reste till Paris och förälskar sig i höstens absolut mest stilsäkra makeupkollektion – och får superproffstipsen och svaret från Chanels kreativa makeupchef Lucia Pica.
19 augusti, 2019

”Kvinnor tänker på alla färger, förutom avsaknaden av färg. Jag har sagt att svart har precis allt. Vitt också. Deras skönhet är absolut. Det är den perfekta harmonin.”

Citatet är Gabrielle Chanels eget från 1930-talet. För är det någonstans essensen av svart och vitt finns inom modehistorien är det hos Chanel.

 Noir et blanc de Chanel.

Förpackningarna i makeupkollektionen Noir et blanc de Chanel har fått kontrasterande färger.

Nu står jag tillsammans med Lucia Pica, Chanels global makeup and color designer, och blickar ut över de evigt inspirerande parisiska taknockarna – nedanför oss på sjunde våningen i Chanels huvudkontor i Paris skymtar jag en japanskt inspirerad trädgård, endast synlig för anställda och besökare.

Efter amerikanska ambassaden kan Chanels huvudkontor vara en av de mest svårforcerade och lågmälda byggnaderna i den franska huvudstaden. Kostymklädda säkerhetsvakter öppnar de anonyma dörrarna – här finns inte några loggor, inte ens en skylt utanför vittnar om att det är här majoriteten av de stora idéerna för ett av världens största modehus formas.

Lucia Pica i Tuilerierna i Paris.

Lucia Pica i Tuilerierna i Paris. ”Svart och vitt är det första jag tänker på när jag tänker på Gabrielle Chanel.”

Svartvita kontraster mellan ljus och skugga

Det är här Lucia Pica och hennes kreativa team för makeup och färg har sitt kontor och hjärta. Lucia har varit i chefsrollen sedan 2015 – uppvuxen i Napoli i Italien har hon ett guldkantat CV som tog henne från Italien till London. Där arbetade hon tidigt med Charlotte Tilbury för att sedan kliva vidare för en frilanskarriär som makeupartist då hon arbetade med de främsta och de bästa.

– Varje gång jag påbörjar arbetet med en kollektion tar jag tre, fyra dagar för att forma konceptet till det som ska bli säsongens makeupkollektion – Noir et blanc de Chanel. I år hade jag och fotograf Max Farago flera dagar i Paris där vi promenerade runt för att hitta platser och en känsla av kontraster mellan ljus och skugga.

Inspirationsbilder från Paris, skapade av Lucia och fotograf Max Farago.

Inspirationsbilder från Paris, skapade av Lucia och fotograf Max Farago.

Kreativ process som liknar arbetet med en modekollektion

Chanel är ett av få modehus som fortfarande har en egen kreativt ansvarig makeupartist som arbetar för att ta fram makeupkoncept. Hon är, tillsammans med Peter Philips på Dior, en av få kvar. I många år var det mer regel än undantag att de stora modehusen hade en kreativt ansvarig, starkt profilerad makeupartist.

I dessa dagar, då en evig ström av snabba beautykollektioner, samarbeten och kändisvarumärken avlöser varandra, känns konstnärskapet i det Lucia har förmånen att skapa för Chanel, unikt. Lucia har positionen att få skapa makeup med en omfattande kreativ process som liknar arbetet med en modekollektion. Arbetet sker långt i förväg, drygt ett och ett halvt år innan kollektionen finns till försäljning.

Italienska Lucia Pica är Chanels globala makeupdesigner sedan 2015.

Italienska Lucia Pica är Chanels globala makeupdesigner sedan 2015.

Paris som inspiration

– Svart och vitt är det första jag tänker på när jag tänker på Gabrielle Chanel. Svart och vitt är essensen av Chanel för mig. Hon hade det i allt – inredning, mode – i allt!

– Jag ville starta med något som är det absoluta hjärtat av Chanel men med en modern twist. Paris som stad var självklar, den är så elegant och på så många sätt svart och vit, säger Lucia med ett leende.

Lucia och fotograf Max Farago skapade konstnärliga verk som inspiration till makeupkollektionen Noir et blanc de Chanel.

Lucia och fotograf Max Farago skapade konstnärliga verk som inspiration till makeupkollektionen Noir et blanc de Chanel.

– Idén togs vidare till att bli en kollektion där kontraster är fokus, det är ju en hel värld emellan dem som har fungerat som färgskala i kollektionen som fick namnet Noir et blanc de Chanel. Det är en självsäker kollektion som ska kunna användas till vardags, lika mycket som den kan verka mer extrem, berättar Lucia.

Hur gör man då en färgställning som är så abstrakt och självklar, till makeup?

– Det naturliga ljuset, skimret från solen som speglar sig i Seine, blev en gelbaserad highlighter, Le gel pailitté. Den kan användas direkt på huden, eller på en torrare textur för att förvandla den till något nytt.


– Ombre première top coat blev en vit bas med silverskimmer och en svart bas med gyllene reflexer som är underbar att vara kreativ med, förklarar Lucia.
Chanel makeup

Les 4 Ombres – 620 kr i tonerna Les 4 Ombres Noir Supreme 332 och Les 4 Ombres Modern Glamour 334. Ombre Premiere Top Coat – 385 kr i tonerna Ombre Premiere Top Coat Carte Blanche 317 och Ombre Premiere Top Coat Penombre 327.  

Skarp i vit och svart kontrast


Chanel Gel Paillete.

Highlightern som kan användas kreativt, direkt på huden eller på en torrare textur; Gel Paillete – 525 kr.

– Manikyren, Le Vernis Longwear Black och Le Vernis Longwear White är skarp i vit och svart kontrast – jag älskar idén om att de kan upplevas som en abstrakt kombination, samtidigt som den är helt självklar, säger Lucia.


Jag som är läppstiftsbesatt – hur lyckas du ständigt skapa färger som känns bärbara?
Le Vernis Longwear Black och Le Vernis Longwear White

Le Vernis Longwear Black och Le Vernis Longwear White, 305 kr.

– Jag adderar en varm underton i alla läppfärger. Det får inte bli för kallt, de varma undertonerna ger även de mer vågade färgerna något som gör att färgen inte känns ”utklädd”.


Chanel Rouge Coco Gloss.

Höstens mest magiska läppduo: Rouge Coco Gloss – 365 kr, Rouge Coco Gloss Crystal Clear 814 och Rouge Coco Gloss Laque Noir 816.

Kollektionen finns nu att köpa här, samt på Chanels Beauty boutiques och utvalda varuhus.

Foto: Max Farago

Läs mer: Så skapas Chanels parfymer – från rosfält till parfymflaska