Allt du behöver veta om skönhetsbehandlingen Dermapen

Kvinna som har len och fin hy efter behandling av dermapen.

Vill man vara fin får man lida pin, eller vad sägs om cirka 1900 nålstick i huden per sekund? ELLEs skönhetsbloggare Moa Alfredsson har testat den något smärtsamma, men mycket effektiva, hudvårdsbehandlingen Dermapen.
13 februari, 2019

Vad är dermapen?

Dermapen, som också går under namnet microneedling, är en hudvårdsbehandling som går ut på att hudvårdsterapeuten använder en penna med 16 små nålar och gör ministick i huden. Detta skapar en kontrollerad skada i huden vilket gör att kollagenproduktionen ökar och huden föryngrar sig själv.

I de små kanaler som sticken skapar slussar man också under behandlingen ner aktiva ingredienser så som exempelvis hyaluronsyra eller retinol för att få fram önskad effekt.

Vad hjälper dermapen mot?

Förutom att jobba hudföryngrande är det många som gör en dermapenbehandling för att få en jämnare hudton. Dermapen kan nämligen hjälpa till att ta bort akneärr samt göra att huden får en jämnare textur.

Här är några hudproblem som dermapen kan råda bot på:

  • Slapp hud
  • Fina linjer och rynkor
  • Akneärr och upphöjda ärr
  • Förstorade porer
  • Hyperpigmenteringar
  • Hudbristningar

Gör det ont med dermapen?

Dermapen är inte en helt smärtfri behandling men den går absolut att genomlida. Behandlingen kan upplevas lite obehaglig eftersom man inte är van med nålar i ansiktet, speciellt när pennan kommer nära ögonen kan man få den där instinktiva känslan av att vilja rygga tillbaka. Men själva nål-delen av behandlingen går väldigt fort och är egentligen ingenting att oroa sig för. 

Blir man väldigt röd efteråt?

Eftersom du har varit på huden och irriterat den så blir den lite röd. Hur röd du blir beror lite på din hud. Precis efter behandlingen är de flesta ganska röda men detta lägger sig relativt snabbt.  Bra att veta är att du inte får sminka dig på 24 timmar efter att du gjort din behandling.

Vad får man för resultat?

När huden reparerar sig själv blir den jämnare och fastare, men resultatet beror lite på hur din hud ser ut innan. Om du till exempel gör dermapen för att bli av med akneärr kan man behöva gå på några stycken behandlingar för att ärren helt ska försvinna. Men efter varje behandling bör du i alla fall se en blekning av ärren.

Vad kostar det med dermapen?

Priset för en behandling varierar främst beroende på hur stort hudområde du vill behandla. Du kan välja att till exempel bara behandla kinderna eller så kör du på en behandling som täcker in hela ansiktet och dekolletaget. Men för en behandling av hela ansiktet bör man räkna med en kostnad på cirka 2000 kronor.

Vart kan jag göra min behandling?

Dermapen är en populär behandling som erbjuds på de flesta hudvårdskliniker. Ett tips är att alltid kolla upp salongens sociala medier för att se om den fått några bra recensioner. ELLEs beautybloggare Moa Alfredsson gjorde sin nålbehandling på Akademikliniken som har salonger i hela landet. Tips!

Läs mer:

Ditt nya vita leende – allt du behöver veta om tandblekning

Nio beautynyheter vi ser fram emot 2019

Därför blir du torr i ansiktet och så slipper du det