9 bra sätt att vårda afrohår – budord från en expert

9 bra sätt att vårda afrohår – budord från en expert

Ett afrohår är ömtåligt och svårt att vårda. ELLE har pratat med frisören Deshimona Nathanael. Här är hennes bästa tips för hur du bäst tar hand om dina lockar.
25 mars, 2016

Deshimona äger och driver frisörsalongen My sisters hair i Hornstull, Stockholm. En hårsalong som är specialiserade på afrohår.

Här är bästa tipsen för hur man bäst vårdar afrohår

1. Var sparsam med tvättarna

– Undvik att torka ut håret ännu mer genom att tvätta det för ofta. Och använd hårolja innan du borstar för att undvika att hårstråna bryts. Det är även bra att klippa topparna cirka var 2-3 månad.

2. Var noga med vilket schampo och balsam du använder

– Använd milda, sulfatfria schampon som inte torkar ut håret och riktigt feta inpackningar.

3. ÅTERFUKTA

– Jojobaolja, argan- och mandelolja är toppen för att smörja in hårstrån och hårbotten med.

4. Kamma aldrig håret torrt

– Men med det sagt – sluta inte att kamma håret. Men gör det när du har en rejält återfuktande inpackning i.

5. Gör egna hårinpackningar 

– Det finns många ingredienser som kan användas för hemmagjorda hårinpackningar. Sheasmör, kokosolja och avokado går utmärkt att smörja in håret med. Viktigt är dock, att när man använder sig av naturligt fett, att skölja ur håret noggrant så att det inte finns några rester kvar på hår och i hårbotten. Dessa kan täppa till porer och bidra till en så kallad build up i hårbotten.

6. Undvik värmestyling – eller använd ett erkänt bra värmeskydd

– Värmestyling är döden för alla hårtyper. Det bästa är att undvika det helt och hållet men ibland vill man helt enkelt styla håret annorlunda. Se till att du verkligen har ett värmeskydd som gör grejen.

7. Skydda håret under natten

– Bomull drar åt sig fukten i ditt hår och lämnar det torrt. Byt därför ut bomullsörngott mot siden eller sov med en sovhätta.

8. Gör frisyrer som skyddar håret

– Eftersom håret är ömtåligt kan frisyrer som cornrows och inbakade flätor skydda toppar från att gå av. Dessutom är de perfekta att ha i slutet av din tvättvecka när håret inte känns lika fräscht.

9. Gå till en afrosalong

– Det kan lätt bli ojämnt resultat om man klipper håret hemma. Mitt tips är att unna sig att gå till en frisör. Men om du inte har råd – försöka släta ut håret så gott det går med en hårfön eller plattång innan man klipper det. Och använd en riktigt vass sax.

Av: Thowe Wagner Larsson

Läs mer: 

Maréna Beauté – Sveriges första sminkmärke anpassat för mörkhyade

Åhléns lovar mer smink för mörka till sommaren

7 märken med smink för mörk hy – som borde finnas i svenska butiker