Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

8 ovärderliga sminktips för mörkare hudtoner

06 mar, 2016 
AvMats Bax
De tröttnade på att diskrimineras varje gång de köpte smink. Nu hjälper de over 12 000 människor att hitta sin perfekta look. Möt skönhetsexperterna bakom Black Vogue – och få deras bästa sminktips för mörkare hudtoner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På nio månader har Facebookgruppen Black Vogue fått över 12 000 medlemmar. Där får medlemmarna tips från skönhetsexperter om vilka produkter som passar just deras hudtoner, var de går att köpa och vad de ska tänka på när de sminkar sig.

Gruppen är en reaktion på att svenska butiker ofta saknar både produkter och kunskapen för att hjälpa mörkhyade kunder att hitta rätt smink, förklarar Antoinette Guede och Lovette Jallow, som sköter gruppen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag har fått mejl från mammor som tackat för att deras döttrar fått så många storasystrar att fråga om tips, säger grundaren Lovette Jallow, som även driver Lovettes House of Style.

Här är några av de vanligaste frågorna som dyker upp – och Black Vogue bästa tips för att lösa dem.

Läs också: Har du rätt nyans på din foundation?

Foto: Black Vogue

1. Jag blir gråblek av min foundation

Många i gruppen har bett om hjälp med sin foundation, eftersom de kommit ut från butiken och sett ut som lik. Då har de fått en foundation med fel underton. Har du till exempel gröna blodådror på underarmen har du en gul underton i huden och behöver en foundation med gul bas. Och testa alltid foundation på halsen eller dekolletaget, inte på handen som många gör. Matcha aldrig foundation med din ljusaste punkt på ansiktet.

Annons

2. Hur gör jag color correcting på bästa sätt?

Om du har pigmentförändringar runt munnen eller under ögonen kan de täckas med en orange eller röd concealer – innan du lägger resten av din make.

3. Hur hittar jag ett läppstift i nude nyans?

Tänk på att ”nude” inte innebär ”beige” när man har en mörkare hudton.  Försök hitta läppstift som närmast matchar din hudton. Ofta får du en mer naturlig nude look om du först tar concealer på läpparna och sedan målar på med mörk eller brun penna. Även ögonpenna går bra. Där finns det mer passande nyanser för mörka hudtoner.

4. Min ögonskugga syns knappt

Lägg en vit bas/primer. Tricket som vi använder är att lägga en vit primer, och sedan ögonskugga. Ögonskuggan både sitter längre och färgpigmentet kommer fram bättre.

5. Hur gör jag contouring?

Är du väldigt mörk bör du lägga vikt på din highlight istället. Lägg en lite ljusare ton under ögat, över pannan, näsan, överläppen och hakan – och låt din naturliga färg vara contour. Om du köpt en för ljus foundation är det här ett bra sätt att använda den. Är du medium i färg kan du göra contour med en concealer eller foundation som är en till två nyanser mörkare.

Annons

6. Ögonbryn

Bäst för att fixa bra ögonbryn är Anastasia Beverly Hills Brow Pomade, men den går inte att få tag på i butik här i de mörkaste nyanserna, så det blir till att fylla i med ögonbrynspenna eller alternativt läppennor och ögonskuggor.

7. Blush/rouge

Tricket här är att få det att se så naturlig ut som möjligt. Välj produkter med bra pigmentering anpassad till din hudton. Även en guldbaserad highlighter kan funka mycket väl som rouge och kan läggas ovanpå kindbenen för en glowy look.

8. Huden

Här är det ingen skillnad på mörk och ljus hy. Det gäller bara att hitta en bra rutin för att rengöra och återfukta. Lägg alltid en primer innan du börjar sminka – det både skyddar och får sminket att sitta längre – och använd rengöringsprodukter som är milda, skonsamma och anpassade för just din hudtyp. Vi kan rekommendera ansiktsvattnet Garnier Micellar. Solskydd är även ett måste och det lönar sig att satsa på en bra primer med solskyddsfaktor, särskilt om du har pigmentförändringar på huden.

Annons