Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

7 oväntade anledningar till att du tappar mycket hår

25 okt, 2016 
AvELLE -redaktionen
Håravfall behöver inte bara bero på ålder eller ärftlighet. Vi har listat 7 skäl till varför håret faller av – och vad som kan göras för att förhindra det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Varje människa tappar mellan 60 och 100 hårstrån per dag. Detta räknas som helt normalt, men ibland tappar vi betydligt mer än så.

Den vanligaste orsaken till kraftigt håravfall är sjukdomar, mediciner eller ärftlighet. Men det finns också orsaker som vi själva kan påverka.

Här är 7 oväntade anledningar till att du tappar onormalt mycket hår:

1. Du är för smal

Om du har gått ner mycket i vikt på kort tid kan detta jämställas med ett trauma för kroppen. Risken är också att du inte får i dig tillräckligt med B-vitaminer, som är viktigt för hårsäckarna. Har du gått på en diet kan det ta cirka 6 månader innan håret blir helt återställt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2. Du är stressad

När du stressar påverkas hårets livscykel. Stress gör att hårstråna omsätts tre gånger snabbare än normalt, det vill säga att stråna dör tre gånger så fort. Nya hårstrån som växer ut riskerar dessutom att vara grå.

3. Du har järnbrist

En vanlig orsak till håravfall är järnbrist. Uppemot var tredje kvinna har denna brist. Ett blodprov kan lätt ge svar på om du är drabbad. Förebyggande åtgärder är järntabletter eller mat som kött, broccoli och mandlar.

Annons

4. Du äter för lite proteiner

Håret består till största del av keratin, ett protein som också finns i huden och naglarna. Om du inte äter tillräckligt med protein kan hårväxten hämmas. Genom att äta mer ägg, fisk, tofu och bönor kommer du att märka positiva resultat inom några månader.

5. Du tar preventivmedel

Det är särskilt hormonerna i p-piller som kan försämra hårets tillväxt. Ibland kan det hjälpa att byta piller eller be att få prova ett annat preventivmedel.

6. Du använder fel stylingprodukter

Att styla håret med diverse produkter och även föna det efter varje tvätt sliter på håret. Om du dessutom färgar, tonar, bleker eller permanentar det regelbundet kan skadan bli stor. Låt håret vila en tid om du vill behålla ditt svall.

7. Du äter för mycket A-vitamin

Även om håret generellt brukar tycka om vitaminer, kan för mycket A-vitamin faktiskt leda till att du tappar ditt hår. Tar du extra tillskott ska du vara uppmärksam på halterna av A-vitamin. Ha ett uppehåll från eventuella tabletter så växer håret ut igen.

Artikel av: Allas

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ:

Intervju: 9 skönhetsfrågor till Candice Swanepoel

6 saker du ska äta för att få starkare hår och naglar

Sno stilen av Gigi Hadid – så tar du bäst hand om din hud

Annons