7 märken med smink för mörk hy – som borde finnas i svenska butiker

7 märken med smink för mörk hy – som borde finnas i svenska butiker

År 2016 finns det fortfarande knappt några sminkmärken för mörka hudtoner i svenska butiker. Här ger skönhetsexperterna bakom Black Vogue sina bästa nätshoppingtips.
05 mars, 2016

Många med mörk hudton har svårt att hitta smink som passar i svenska butiker. Makeupartisterna Lovette Jallow och Antoinette Guede beskriver utbudet som ”50 shades of beige”.

Problemet, som de ser de, är att många butiker stannar vid en ”mörkare ton av honung”, trots att flera större sminktillverkare även erbjuder mörkare nyanser.

– När vi nämner det för butiksägare svarar de oftast att det inte finns någon efterfrågan. Men så är det inte, säger Lovette Jallow.

För att bevisa att efterfrågan finns grundade de Facebook-gruppen Black Vogue, där fler än 12 000 medlemmar i dag utbyter tips och erfarenheter kring smink för mörk hy.

För produkter finns det ingen brist av! Här är Black Vogues önskelista över sminkmärken som svenska butiker borde köpa in.

Foto: Lovette Jallow och Antoinette Guede, Black Vogue

Läs också: Har du rätt nyans på din foundation?

1. AJ Crimson

En make-up artist som jobbat med Brandi, Erykah Badu, Tamar Braxton och många fler kändisar har utvecklat produkter anpassade utifrån sina kunders behov. Här finns allt från de ljusaste till de mörkaste nyanserna.

2. Black Radiance

Ett brett sortiment som täcker alla hudtoner från väldigt ljusa till väldigt mörka. Väldigt prisvärt och exkluderar ingen.

3. Black Opal

Deras stick-foundation är oumbärlig. En produkt kostar runt 75 kronor och räcker i sex månader. De har en brett sortiment för alla hudtoner.

4. Sleek

Stor variation av pigmenterade produkter. Ögonskuggorna är prisvärda och läppstiften finns i flera olika varianter, från matte till satin.

5. Black Up

Black-ups produkter täcker otroligt bra. Många sminkartister och scenkonstnärer I Facebook-gruppen använder dem.

6. Colour Pop

De lägger upp bilder på färgprover på varenda ögonskugga, läppstift och foundation, så att du kan se vilka som passar dig även om du nätshoppar.

7. Iman

Iman har jobbat inom modellbranschen i 42 år och kan sin grej när det kommer till produkter som passar mörk hy. Imam har ett brett sortiment med mycket fokus på hudvård.