Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

5 anledningar till att ditt hår mår bra av att inte tvättas

19 mar, 2020 
Därför är det bra att inte tvätta håret så ofta
Jobbar du hemma och det går allt längre mellan hårtvättarna? Misströsta ej – det finns så många goda anledningar till att "flottigt" hår faktiskt är bra för dina längder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: INSPIRERAS AV DE TRENDIGASTE FRISYRERNA JUST NU

Trendiga frisyrer att satsa på 2021Brand logo
Trendiga frisyrer att satsa på 2021

 

Vi är många som arbetar och fördriver tiden hemma nu – gemensamt är att vi alla försöker se och göra det bästa av situationen.

En ganska snabb reaktion på att vara hemma mycket är att det gärna dröjer längre mellan tvättarna av håret – många av oss känner säkert igen sig i att håret gärna hamnar i slarvig knut med ”flötig” hårbotten.

Och just det ”fettet” som mer otvättat hår bär med sig har faktiskt många fördelar för håret!

1. Vår egen ”olja” är full med näring

Backstagemodeller
Backstage, Haider Ackermann.

Det är en naturlig process i vår hårbotten – talgkörtlarna producerar dag som natt sebum till vår hårbotten som verkar som ett skydd, men också ger näring åt håret. Sebum är som kroppens egen, naturliga ”hårolja”!

Annons

Ta vara på den naturliga ”håroljan” så mycket du bara kan och försök förse hela håret med oljan, ut i längderna. Ett bra trix är att borsta ut oljan i längderna – gärna med en stor borste med täta borst, som fördelar sebumoljan ut till de mer torra topparna.

Svep sedan ihop håret i en knut eller stram hästsvans så har du också en alldeles stilsäkert, snygg frisyr!

2. Din hårbotten får ”rehab”

Backstage modeller
Backstage, Akris.

När du undviker att tvätta håret och avstår torrschampo en tid får även hårbotten sig en chans att återhämta sig.

Annons

Sulfater som ofta förekommer i just schampo (det är den ingrediensen som ger schampot sin löddrande och ”squeaky clean”-effekt) har fantastiskt rengörande egenskaper, men skapar dessvärre ofta en obalans i hårbotten. Det ständiga rengörandet med sulfater som ”rensar bort” det naturliga sebumet kan göra att talgkörtlarna börjar producera än mer fett. Den naturliga balansen i hårbotten störs helt enkelt.

Låter du håret gå allt längre mellan tvättarna får hårbotten en chans till återhämtning. Även torrschampo kan störa den naturliga balansen och sebumproduktionen, så lite vila från torrschampot gör även hårbotten gott – speciellt om du upplever att din hårbotten känns stram och ”kliig” mellan varven.

3. Du gör av med mindre produkter

Backstagemodell
Backstage, Balmain.

Avstår du hårtvätt några extra dagar i veckan går det helt enkelt åt mindre hårvårdsprodukter och på så sätt mindre pengar. Ett enkelt sätt att låta produkterna räcka längre och spara på slantarna på sikt.

Annons

4. Din miljöpåverkan minskar

Backstagemodeller
Backstage, Christofer Kane.

Går det längre mellan tvättarna belastas inte heller vårt vatten- och reningssystem i samma utsträckning. Helt enkelt en liten miljöinsats!

5. Det är en trend

”Wet look” är ju sedan åttiotalet ett begrepp som återkommer varje säsong i våra backstage-spaningar. Med en pinnkam eller tät borste kan du snabbt och enkelt svepa tillbaka håret i en backslick eller stram hästsvans

Annons
Gigi Hadid
Gigi Hadid, backstage hos Fendi.

Och ballerina-knuten är en evig klassiker som räddar vilken dålig, ”flötig” hårdag som helst.

Foto: Imaxtree

LÄS MER:

6 trendigaste hårfärgerna att satsa på 2020

Trendiga frisyrer att satsa på våren 2020

Annons