Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

15 kosttillskott som ska boosta din hy och ditt hår

03 jul, 2019 
Kosttillskott för hud och hår - inklusive de hypade björnarna.
Att äta sig till vackrare hy och bättre hår med klassiska tabletter, kapslar, spetsade shots, söta gummibjörnar och pulver är återigen på tapeten. ELLE djuplodar i några av våra nya och mer klassiska "skönhet från insidan"-preparat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Som beautyredaktör på ELLE har jag tillgång till världens bästa skönhetsprodukter – tro mig när jag säger att jag smörjt, syrat, maskat, packat in och tagit till allt utom kniv och injektioner för att känna mig ”som ny”. Så vad gör man när man testat allt som ligger ”på ytan” för att boosta huden och håret? Och när, efter mitt andra barn, hälften av mitt hår föll av, i vanlig ordning efter amning och hormoner – men sedan aldrig återhämtade sig. Eller när, då jag närmade mig 40, vecken från örngottet skapade (just det) veck i huden som satt kvar till långt efter lunch. Jo – man söker sig, som med så mycket annat när man vill ha svar, inåt i stället.

Jag har med andra ord provat det mesta i det aldrig sinande segmentet av beautykosttillskott – preparat som bland annat ska stimulera kollagenet i vår hud. Som sägs boosta tillväxten och styrkan i vårt hår med hjälp av bland annat zink och biotin. Beautytillskottsprodukter är i dag ett enormt segment, både på apotek, hälsokosthyllan och skönhetssajter. Klassiska tabletter, spetsade shots, söta gummibjörnar och pulver som rörs ut i vatten eller juice – det är en buffé av preparat som sägs kunna lösa många av våra största skönhetsdilemman. I den här artikeln reder jag ut sant och falskt om kosttillskott och listar de mest populära för hud och hår.

Annons

Kan kosttillskott vara bra för hud och hår?

Som med många andra kosttillskott går åsikterna isär om hur mycket vi behöver ”boosta” oss med extra vitaminer och mineraler när de flesta redan finns naturligt i det vi äter och kroppen även ”tillverkar” själv? Samt hur mycket våra kroppar kan tillgodogöra sig det vi adderar i form av tabletter och shots? Om det fungerar för en, fungerar det också för en annan? Det finns lika många frågor som det finns svar – beroende på vem man frågar …

Vad vi vet om tillskotten är att det inte finns någon vetenskapligt erkänd, garanterad effekt av preparaten. Vad man kan konstatera är att vissa tycks uppleva effekt, medan andra inte gör det.

Kostillskott för hud

THE SUPER Elixir BY WELLECO – kosttillskott för hud och hår

WelleCo är en av nittiotalets allra största supermodeller, Elle "The body" McPhersons hälsoprojekt tillsammans med nutritionisten Dr. Simone Laubscher Deras hjälteprodukt är The super elixir som med en variation av kinesiska örter och probiotika blandas med mandelmjölk eller kokosvatten för hudboostande effekt. ANNONS Läs mer om kosttillskottet och köp det här.

The super elixir, By Welleco recension omdöme betyg kosttillskott
The super elixir, WelleCo är ett kosttillskott för huden. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Collagen inner beauty boost – kosttillskott för mage

The beauty chef serverar en probiotisk brygd med bland annat antioxidanrika blåbär och vindruvsextrakt i sin Collagen inner beauty boost. Här är tanken att mår magen bra, mår huden bra. ANNONS Läs mer om kosttillskottet och köp det här.

Collagen inner beauty boost, The beauty chef.
Collagen inner beauty boost, The beauty chef.

Skin care hyaluron shot, new nordic – kosttillskott för frisk hy

Svenska varumärket New Nordic har skakat fram ”shots” med havtorn som är mycket rikt på C-vitamin. En vitamin som bidrar till en normal kollagenbildning och på så sätt ska ge en sund och frisk hy – en shot av Skin care hyaluron shot i 30 dagar är rekommendationen. ANNONS Läs fler recensioner och köp kosttillskottet här.

Hyaluron shot, New Nordic.
Hyaluron shot, New Nordic. Klicka på bilden och kom direkt till kosttillskottet.

imedeen derma one – Klassiska tabletter

Imedeen är pionjären bland beautytillskott – 25 år på marknaden, tillverkat av läkemedelsverket Pfizer och lutar sig tillbaka på stora, seriösa studier kopplade till de extrakt av bland annat marina extrakt som sägs ge en sundare hy och bättre fuktbalans. Imedeen har en tablett för varje åldersspann, 25-50+, där Derma One är den tablett som ska ge 25 + bättre fuktbalans. Finns att köpa ANNONS här.

Derma one, Imedeen.
Derma one, Imedeen.

Skin food dr. Barbara Sturm – kosttillskott för hud

Tyska hudvårdsgurun Dr. Barbara Sturm har i sina Skin food-kapslar skapat en cocktail av Omega 3 och glykosamin som ska ”supporta” kroppens eget bildande av hyaluronsyra – det vill säga ha en viss ”plumping” effekt. ANNONS Finns att köpa ANNONS här.

Skin food, Dr.Barbara Sturm.
Skin food, Dr.Barbara Sturm. Klicka på bilden och kom direkt till kosttillskottet.

collagen, jabushe – kollagen i kosttillskott

Svenska Jabushe har komponerat ett tillskott i pulverform, Collagen (hette tidigare Collacen), med hög procentandel marint kollagenextrakt. Du blandar det i vatten – drycken ska sedan hjälpa till att bidra till en spänstigare hud och glansigare hår.

Collagen, Jabushe.
Collagen, Jabushe.

Pure msm beauty supplements, Oskia – kosttillskott mot rosacea och acne

Beuatyvarumärket Oskia fokuserar på den naturliga mineralen MSM i sina Pure MSM beauty supplements. De menar att mineralen kan ha inflammationshämmande egenskaper och lindra till exempel acne och rosacea.

Pure MSM supplements, Oskia.
Pure MSM beauty supplements, Oskia. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Liquid life boost, Ph Formula – flytande kosttillskott

Peptider, mineraler och hyaluronsyra är en del av PH Formulas flytande brygd Liquid life boost som ska stärka och främja kollagenbildningen i huden.

Liquid life formula, Ph Formula.
Liquid life boost, Ph Formula.

Resveratrol boosting films, reserol

Svenska Reserol har skapat en ”film” med resveratrol i Resveratrol boosting films – en kraftig antioxidant som finns naturligt i druvornas skal och ska främja en sundare och . Filmen, som kan liknas vid en liten papperslapp, sätter man på sidan av munhålan där den faller sönder – på så sätt behöver inte reveratrolet gå via magen, utan direkt ut i munslemhinnan för bättre upptag. ANNONS Här kan du köpa kosttillskottet.

Resveratrol boosting films, Reserol.
Resveratrol boosting films, Reserol.

Preparat för håret

Hair vegan vitamines, beauty bears – kosttillskott för håret

Söta björnar med smak av hallon – men lite extra spetsade med de mineraler som håret brukar må bra av – det vill säga zink och biotin. Beauty Bears Hair vegan vitamines är också, som namnet skvallrar om vegan-vänligt fria från gelatin.

Hair vitamines, Beauty bear.
Hair vitamines, Beauty bear.

Kapslar

Wild Nutrition har tagit fram en formula av en rad vitaminer, mineraler och örter – bland annat vitamin E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning. Skin hair & nails ska på så sätt hjälpa hud, hår och naglar till att bli lite mer ”stresståliga”. ANNONS Finns att köpa här.

Skin hair & nails, Wild nutrition.
Skin hair & nails, Wild nutrition. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Hair vitamines, lernberger stafsing – kosttillskott mot håravfall

Frisörerna Patrik Lernberger och Mattias Stafsing har tagit fram Hair vitamines som ska ge håret en extra boost. Här ligger fokus på AnaGain – ett ärtgroddsextrakt som säger sig boosta tillväxten av hår och bekämpa håravfall. Därtill har man lagt till biotin, zink och selen som är kända ”hårmineraler”. ANNONS Läs fler recensioner och köp kapslarna här.

Hair vitamines, Lernberger Stafsing.
Hair vitamines, Lernberger Stafsing. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Hair volume Tuggisar, new nordic – kosttillskott för håret

Goda, röda tuggisar med hårstärkande biotin är Hair volume tuggisar från New Nordic. ANNONS Läs fler recensioner och köp tuggisarna här.

Hair volume tuggisar, New Nordic.
Hair volume tuggisar, New Nordic. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Sugarbearhair hair vitamins – hype-kosttillskott

Amerikanska björnar som gjort stor succé i hemlandet USA då Kardashian-klanen varit förespråkare (nu är också tabletterna föremål för en infekterad relation mellan två stora youtubers i USA). Sugarbearhairs Hair vitamins är precis som de flesta andra hårtillskott spetsade med biotin som ska främja ett sunt och friskt hår. ANNONS Klicka här för att läsa fler recensioner och köpa björnarna.

Hair vitamines, Sugarbearhair.
Hair vitamines, Sugarbearhair. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Funkar kosttillskott för hud och hår?

Beautytillskottsprodukter fyller idag hyllorna både på apotek, hälsokosthyllan och skönhetssajter – det är en buffé av preparat som sägs kunna lösa många av våra största skönhetsdilemman. ”Beauty supplements” är idag allt i från klassiska tabletter, spetsade shots, söta gummibjörnar och pulver som rörs ut i vatten eller mandelmjölk som bland annat ska stimulera kollagen och elastin i vår hud. Som ska boosta tillväxten och styrkan i vårt hår med hjälp av bland annat zink och biotin.

Annons

Med allt jag stoppat i mig har jag också försökt att utvärdera dem – dock aldrig i någon klinisk studie, utan hemma på min egen kammare. Som så många andra har jag närt drömmen om att lösningen ska vara enkel – att förvandlingen finns i en tablett eller shot. Men kommit fram till att det inte är så enkelt …

För det finns lika många preparat på marknaden, som det finns delade meningar från forskarkåren och tillverkarna av preparaten. Inom EU och dess livsmedelsmyndighet EFSA finns tydliga direktiv för vad tillverkare inte får hävda vad gäller kopplingen mat, tillskott och hud. EFSA menar att det inte finns någon vetenskaplig, accepterad forskning kring att äta kollagen som sedan ska kunna stimulera den egna kollagenproduktionen.

Som med många andra kosttillskott går åsikterna isär om hur mycket vi behöver ”boosta” oss med extra vitaminer och mineraler när de flesta redan finns naturligt i det vi äter och kroppen även ”tillverkar” själv? Samt hur mycket våra kroppar kan tillgodogöra sig det vi adderar i form av tabletter och shots? Om det fungerar för en, fungerar det också för en annan? Det finns lika många frågor som det finns svar – beroende på vem man frågar …

Annons

Lars Norlén är överläkare och docent på Hudkliniken på nya Karolinska sjukhuset:

– För att man ska kunna hävda att något ämne har effekt på hud eller hår måste man kunna påvisa det i kliniska studier. Vare sig kliniskt eller i någon vetenskaplig studie finns det mig veterligen några entydiga belägg för att kost eller tillskott i sig ger en förbättrad hud- eller hårkvalitet. Hävdar man motsatsen måste man visa det med entydiga data. Hela bevisbördan ligger hos tillverkaren av produkten – de måste stödja sina påståenden utifrån seriösa vetenskapliga studier.

Finns det bevis för att kollagen i pulver är bra för huden?

– Jag känner inte till några vetenskapliga studier där man tillsätter kollagen oralt och sedan kunnat påvisa en positiv effekt på den egna huden. Man ska komma ihåg att hudkollagen är en enorm molekyl, en av de största som finns i kroppen. I hudvård som crème har det inte heller någon direkt verkan lokalt i huden, molekylerna är helt enkelt alldeles för stora för att kunna penetrera genom hudens barriär ner till dermis och kan därför inte ha direkt lokal effekt i dermis.

Annons

– Metabolism är komplext – någonting skall först tas upp och sedan metaboliseras i kroppen, därefter transporteras till målorganet och slutligen användas till uppbyggnad i strukturer som hud eller hår. Om man tar det oralt ska ingredienserna i tabletten först brytas ned och överhuvudtaget kunna tas upp av magen. Efter det ska ingrediensen metaboliseras i levern och distribueras vidare ut i kroppen. Sedan ska den tas upp av huden och till sist integreras i en bildningsprocess i hud eller hår. Det hela är en mycket komplicerad process där det på inget sätt är någon självklarhet då man äter ett visst ämne att detta sedan hamnar i huden och till sist utövar en positiv effekt på plats. Hävdar man motsatsen krävs det därför entydiga bevis för detta, säger Lars.

Ett av de stora beautytillskottföretagen, pionjären Imedeen, lutar sig tillbaka på kliniska studier och en serie in-vitro-studier på över 300 kvinnor. De har ett marint komplex i alla sina produkter och deras studier menar att detta komplex utvunnet ur fisk är rikt på proteiner och polysackarider som liknar dem vi har i vår egen hud. 90 dagars intag ska ge känslan av mjukare, slätare hy. I år har preparaten funnits 25 år på marknaden och tillverkas av amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.

Annons

– Den absolut största delen av forskningen kring resveratrol handlar om det. Men när vi lät ett 40-tal personer testa Reserol över tre månader och djupintervjuade dem om deras upplevelse, sa 8 av 10 att de upplevde olika typer av förbättring av huden. Det var faktiskt först då vi insåg att Reserol ska vara en beautyprodukt.

Hur kan kostillskott hjäpa hyn?

– Som företag varken vill eller får vi påstå att vår produkt ger någon effekt eftersom resveratrol inte har några godkända hälsopåståenden från europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Det vi har lärt oss om vår produkt, genom återkoppling från kunderna, är att vissa upplever effekt både på hud och hälsa medan vissa inte märker någon skillnad alls. Om man får effekt brukar en smygande förändring komma efter 6–8 veckor. Några förstår effekten först när de slutar använda Reserol.

Så eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis, ännu, blir det upp till var och en att göra sin egen fältstudie och se om man upplever någon skillnad. Vad vi säkert vet är att det inte finns någon garanterad effekt för alla. Min självstudie har gett just mig insikten att ”hårtabletter” hjälpt föga, medan vissa hudvårdstabletter tycks ha gett mig bättre fuktbalans och lyster. Eller var det tabletterna, i kombination med det serum jag just bytte till och att jag tränar bikramyoga som gjorde susen? Det svaret lämnas utan garanti.

Läs också: 6 kosttillskott du bör ha hemma om du blir vegetarian

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons