Så lyckas du med din köksträdgård – 11 enkla tips

01 jul, 2018 
AvMalin Perlheden
Finns det något bättre än att gå ut i sin trädgård eller på balkongen och plocka kryddor, örter, sallad, grönsaker eller bär att använda direkt i matlagningen? Här är våra bästa tips för en prunkande odling!
Annons

11 knep för att lyckas med köksträdgården

1. Anlägg köksträdgården i soligt läge, gärna nära huset. Det ska vara enkelt att hämta grönsaker och kryddor.

2. Försök ha köksträdgården i skyddat läge. Ligger den för öppet torkar jorden lätt ut på våren om det är blåsigt. Du kan själv skapa lä runt köksträdgården med täta häckar av till exempel cypress, idegran eller liguster. Bärbuskar kan också vara ett skydd.

3. Det är viktigt med en lättarbetad och näringsrik jord. Styv lerjord kan förbättras med sand, mull och kompost. Förbered alltid jorden på våren med gödsel och kompost innan du sår.

Annons

4. Ogräsrensning och vattning är A och O för en välmående köksträdgård. Vänta aldrig om du ser lite ogräs, rensa efter hand.

Ett par klohandskar är en smart investering för att underlätta arbetet i köksträdgården. Ett par bekväma modeller med hög kvalitet finns i vår utvalda butik.

5. Börja i liten skala och utöka efter hand. Bra nybörjargrödor är spenat, lök, rädisor och potatis.

Annons

6. Tänk på att ha växelbruk, det vill säga sätt aldrig samma grönsaker på samma plats år efter år.

7. Plantera lök intill morötter för att undvika morotsflugan.

Testa ett gott recept! Picklad rödlök

8. Så inte för många frön av det du vill ha, det blir mycket av en påse!

9. Håll efter mördarsniglar. De utgör det största hotet.

10. Fakta om planteringsdjup, avstånd och liknande står på fröpåsarna.

11. Köp plantor från ekologisk odling.

5 favoriter till trädgården

Smart trädgårdsslang

Expanderbar slang – kan bli upp till 15 meter lång när den fylls med vatten men tar i princip ingen plats alls när du inte använder den.

Annons

Designad kruka

Snygga krukan Cloudy som är designad av Hanna Wessman lyfter vilken trädgårdsmiljö som helst, men passar precis lika bra inomhus. Finns i vit och grå färg.

Annons

Praktiskt set

Smart trädgårdsset med handskar, spade och en skön dyna att lägga under knäna när du jobbar i trädgården. Allt kan hängas upp på en krok när du inte använder det.

Annons

Snygg dekorationslåda

Snygg dekorationslåda att ställa dina örter eller blommor på. Fungerar även utmärkt som serveringsbricka för mysiga fikastunder.

Annons

Fin biholk

Den fina biholken från Wildlife Garden är framtagen för att passa solitärbin som saknar sin giftgadd och inte kan producera någon honung. Dessa bin är ändå värdefulla för en trädgård då de pollinerar fruktträd och blommor.

Annons

 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons