Så dekorerar du rulltårtan – steg för steg

Så dekorerar du rulltårtan – steg för steg

Gör enkelt en fin dekoration på rulltårtan – allt du behöver är en sprits och lite fantasi. Recept på en krämig rulltårta får du givetvis också!
09 augusti, 2018
Dekorera rulltårta steg för steg

Dekorera enkelt rulltårtan så här fint! Vi visar hur du gör steg för steg.

Rulltårta med bär

• 1 rulle, 8–10 bitar

Spritsdekoration

25 g smör eller margarin

2 ½ msk vetemjöl

2 ½ msk socker

2 ½ msk lingonpulver

1 äggvita

Botten

½ dl mjölk

3 ägg

1 äggula

1 ½ dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl vispgrädde

250 g mascarponeost

1 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

4 dl blandade färska bär, t ex blåbär, björnbär, hallon eller jordgubbar

Så här dekorerar du rulltårtan steg för steg!

Dekorera rulltårta steg för steg

Rita ett valfritt mönster som mall på ett vitt papper, 25×35 cm, samma mått som den mindre långpannan bör mäta. Använd gärna en svart tuschpenna. Täck mallen med ett bakpapper. Sätt ugnen på 225°.

Dekorera rulltårta steg för steg

Spritsdekoration: Smält matfettet och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt äggvitan. Tillsätt det ljumma matfettet och rör samman till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse eller forma en liten sprits av smörpapper. Spritsa ut mönstret på bakpapperet efter mallen. Lyft därefter över bakpapperet i formen och ställ kylskåpskallt medan smeten till bottnen vispas.

Dekorera rulltårta steg för steg

Botten: Sjud upp mjölken. Vispa ägg, äggula och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Häll ner den varma mjölken och rör samman till en slät smet. Ringla smeten över det kalla och stelnade mönstret och bre varsamt ut till ett jämntjockt täcke. Grädda i mitten av ugnen i 6–7 minuter.

Dekorera rulltårta steg för steg

Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp den upp och ner på ett smörpapper. Låt bottnen kallna innan bakpapperet varsamt dras bort. Om bottnen inte riktigt vill släppa bakpapperet fuktas ytan lätt innan det dras av. Täck med ett smörpapper och vänd åter bottnen med mönstret neråt.

Dekorera rulltårta steg för steg

Fyllning: Vispa grädden, men inte alltför fast. Tillsätt mascarponeost, florsocker och vaniljsocker och vispa snabbt samman till en slät kräm. Vänd varsamt ner bären. Lägg fyllningen i en jämntjock sträng i ovankanten på bottnen. Rulla samman med hjälp av bakpapperet så att skarvarna möts. Rulla in längden i papperet och spänn detta så att längden blir jämntjock och fin.

Recept: Irene Ingelmark

Bild: Ralph Månsson

Läs också: Lyckas med rulltårtan – 6 enkla tips för ett perfekt resultat

Artikeln publicerades först på Allers.