6 recept för den ultimata kräftskivan
Ursprunget till kräftskivan går tillbaka ända till 1800-talet i Sverige. Även om kräftor var vanligt förekommande i svenska vatten så ansågs de vara för svåra att äta och betraktades främst som fattigmanskost. Det var först senare som kräftor började anses som en delikatess och fångsten ökade.
Det sägs att kräftskivan som festtradition uppstod i samband med att man ville fira att den lagliga kräftfiskesäsongen hade börjat. Förr i tiden var kräftfisket begränsat till den period mellan den andra onsdagen i augusti och sista onsdagen i september. När fisketiden började, firade man detta genom att anordna en fest där man åt färska kräftor.
Idag är kräftskivan en älskad tradition som firas över hela Sverige med mat, dryck och gott sällskap. Denhar blivit en tid för att njuta av sommarens smaker och skapa glada stunder tillsammans med nära och kära. Så ta tillvara på kräftsäsongen med våra allra bästa recept för den ultimata kräftskivan!
Pimpa frysta kräftor
Om du inte har lyxen att bjuda på färska kräftor går det enkelt och snabbt att pimpa frysta kräftor i en ny lag – ger piggare smak och fastare kräftor!
Du behöver:
3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
Ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök (skalad och hel)
1 flaska öl eller porter
Gör så här:
- Använd halvtinade kräftor.
- Koka upp vattnet. Tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt. Lägg resterande dillkronor i bottnen på ett kärl som rymmer kräftorna.
- Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Ställ i kyl och låt kräftorna tina helt i spadet.
Dill- och dragonsås till kräftor
Dill och dragon passar fint till de nykokta kräftorna.
4–6 bufféportioner
Du behöver:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
½ dl finhackad färsk dill
½ dl finhackad färsk dragon
1 liten klyfta vitlök
1 tsk honung
½ citron, rivet skal
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
- Rör ihop ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
MINIHASSELBACKARE MED SMETANA OCH FORELLROM
När det gäller smaken är dessa små godsaker inte småpotatis!
recept på minihasselbackare>>
KANTARELLSOPPA MED KRONDILL OCH ROTFRUKSCHIPS
Skogens godaste guld sätter smak på den krämiga soppan och är ett måste till kräftskivan!
Recept på kantarellsoppa>>
BÖNSALLAD MED CAESARDRESSING PÅ VÄSTERBOTTENSOST
Prova en härlig västerbottens-caesar med bönor i stället för den sedvanliga pajen. Här möts klassiska nygamla smaker i en spännande kombo som funkar otroligt bra!
Recept på bönsallad med caesardressing>>
KOKOSKAKA MED JORDGUBBSGRÄDDE OCH SENSOMMARBÄR
Förläng sommaren genom att panga på med alla bär du kan hitta för en riktigt gräddig sommarbomb!