Populärt: ShoppingtipsStylingtipsModetrenderVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskor

Historien om den lilla svarta – tidlösa klänningar du kan bära för alltid

25 okt, 2022 
AvCecilia Persson
den lilla svarta
Den lilla svarta, the little black dress, la petite robe noir – kärt barn har många namn. Den tidlösa klänningen har haft en självklar plats på modescenen i över ett sekel och har inga ambitioner om att lämna den.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finns få modefenomen som är lika ikoniska som "den lilla svarta" – ett plagg som många anser bör finnas i en komplett basgarderob. Själva begreppet och dess ursprung är nästan lika mytomspunnet som plagget i sig: en del anser att det myntades av den den ikoniska designern Gabrielle Chanel, medan andra menar att trenden med att bära en svart klänning i början av 1920-talet helt enkelt kom ur att många kvinnor var i sorg efter att ha förlorat närstående till spanska sjukan och stupade soldater i första världskriget.

Gabrielle Chanel
Gabrielle Chanel bröt mot många oskrivna regler och bröt ny mark inom modevärlden.

Oavsett var klänningsmodellen först såg dagens ljus så var det Gabrielle Chanel och hennes självbetitlade modehus som gjorde den lilla svarta, eller "la petite robe noir" och LBD (little black dress) som den kallas på franska och engelska, till det ikoniska plagg det fortfarande är idag. Med sin modesta och avskalade design stack den ut mot dåtidens silhuetter som dominerades av överdådiga inslag som korsetter, iögonfallande draperingar och exklusiva material.

Annons

Sedan dess har den lilla svarta utvecklats och omtolkats genom decennierna. Under 40- och 50-talet gav Christian Diors omtalade The New Look den lilla svarta en mer sexig framtoning – och under 60-talet slog den igenom på riktigt när Audrey Hepburn bar en vacker svart klänning designad av Hubert Givenchy själv.

Audrey Hepburn som Holly Golightly i svart klänning, från Givenchy och pärlhalsband i filmen Breakfast at Tiffanys
Den svarta klänningens som Audrey Hepburn bär i öppningsscenen av Breakfast at Tiffanys, designad av Hubert Givenchy, har blivit ikonisk.

Idag har så gott som alla modehus sin egen version av den lilla svarta och den återfinns hos alla modekedjor. Med andra ord är det möjligt att hitta sin egen favorit att addera till basgarderoben. Diane von Furstenberg är en av alla designers som har uttryckt sin uppskattning för garderobshjälten.

Annons

– Den lilla svarta klänningen är en sann vän. Du minns när du träffade henne, vad som hände när du bar henne första gången, hon reser med dig, är tålmodig och konstant. Du går till henne när du inte vet var du ska och hon är ALLTID pålitlig och tidlös.

Psst! Om du vill ha tips snygga skor till svart klänning kan du läsa om vår guide på ELLE.

Den lilla svarta klänningen – bästa tidlösa köpen 2022

Den perfekta svarta klänningen kännetecknas framför allt av att den är elegant, tidlös, går att klä ned till vardags och upp till fest och framförallt riktigt smickrande. Designen kan variera – den kan vara axelbandslös eller långärmad, kort eller lång, enkel eller ha vackra detaljer och vara gjord i olika material. Här nedanför hittar du 10 handplockade varianter i olika stilar som är väl värda att investera i.

En svart slipklänning går verkligen aldrig ur tiden och fungerar med precis allt. Den här slipklänningen är gjord i ett satinliknande material och är den perfekta lilla svarta som går att styla på olika sätt – med allt från klackar och kavaj till fest, som över en vit t-shirt i vår. Den har tunna axelband, v-ringning och finns i fler färger.

svart slipklänning i satinliknande mateerial från Vila

Den här svarta ribbstickade midiklänningen har den perfekta längden samt långa ärmar som gör att den känns klädd nog för kontoret. Samtidigt ger den hjärtformade ringningen en romantisk och trendig känsla som ger den det där lilla extra.

svart ribbad midiklänning med hjärtformad ringning och långa ärmar från H&M

Precis som Audrey Hepburns klänning i Breakfast at Tiffanys har den här svarta ribbstickade klänningen en snygg skärning i ryggen. Den har även en hög skärning fram som balanserar upp fint.

svart ribbad midiklänning med öppen asymmetrisk rygg från Arket
Annons

Den axelbandslösa klänningen är givetvis den perfekta lilla svarta till fest, men likt slipklänningen kan du klä ned den med exempelvis en t-shirt under. Samtidigt är den riktigt snygg att bära under en oversized kavaj till aw:n. Den här axelbandslösa klänningen har en hjärtformad ringning, korsettliknande design och en figurnära passform.

svart axelbandslös hjärtformad bandeauklänning från & Other Stories

Den lilla svarta får gärna (men behöver inte) vara just kort, som den här snygga varianten i satin. Den har påsydda paneler fram och bak som ger en strukturerad silhuett, hög skärning i halsen samt dragkedja och en liten slits bak.

kort svart satinklänning med påsydda paneler fram och bak från COS
Annons

En riktigt lyxig variant är den här ribbstickade midiklänningen med glamourös off shoulder-skärning. De långa ärmarna gör att den är precis lika bärbar i vinter som under sommarhalvåret.

svart off shoulder-klänning från Khaite

Den här finstickade klänningen är tvärtom ett budgetkap som kommer att ge ett ännu lägre pris per användning, då den just går att både klä upp och klä ner. Den är finstickad, vadlång och har en fin plisserad kjol

svart ärmlös klänning med plisserad kjol från H&M
Annons

Ett enkelt sätt att få den lilla svarta i en kortare modell att inte kännas för avklädd är att välja en variant med långa ärmar. Denna svarta miniklänning har en snygg rynkad, draperad effekt över hela plagget.

långärmad draperad satinklänning från Mads Norgaard

Trenden med asymmetriska skärningar håller i sig och är ett enkelt sätt att ge en look ett spännande inslag som fångar ögat. Denna finstickade midiklänning har en snygg enaxlad design.

tidlös one shoulder-klänning från Filippa K
Annons

Satinklänningen är ett perfekt val till fest i höst och vinter! Den här svarta långärmade satinklänningen har långa ärmar, markerad midja och en snygg draperad effekt.

långärmad draperad satinklänning från Wakakuu Icons

Se mer:

5 ikoniska stilögonblick med Marilyn MonroeBrand logo
5 ikoniska stilögonblick med Marilyn Monroe

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons