Veganvänliga midsommarrecept – våra bästa tips
Vegansäkra midsommarbordet
- Det som inte ingår i en vegan-diet är animaliska produkter som kött, gelatin, skaldjur, ägg, fisk, fågel, honung och mjölkprodukter.
- Kött kan ersättas med produkter som påminner om kött, exempelvis sojaprotein, tofu, tempeh, oumph, pease.
- Likaså finns mjölk, ost, smör och yoghurt i veganska varianter som havregrädde, olja eller mandelsmör, cashewost och sojghurt.
- Det finns förstås även veganglass, -choklad, -korv, -godis och -majonnäs, t ex!
- Glöm inte heller att kolla att vinet är veganskt, en del viner är nämligen klarnade med hjälp av animaliska produkter. Veganviner finns uppmärkta på Systembolaget.
Här kommer några härliga recept till midsommarfesten som passar veganer.
Potatissallad med sparris
Även supergod till grillat.
6–8 portioner
800 g färskpotatis
1 knippe sparris
1 knippe rädisor
1 ask krasse
Ätbara blommor
senapsvinägrett:
1 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
3/4 dl olivolja
1–2 tsk strösocker
Salt och nymalen svartpeppar
1/2–1 msk vatten
Gör så här:
- Tvätta och skrubba färskpotatisen och dela de större i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 10–15 minuter tills mjuk.
- Häll av kokvattnet och låt svalna helt.
- Ansa sparrisen och spara 4–5 stycken. Dela de övriga i tre delar och koka dem i saltat vatten någon minut, häll av kokvattnet och kyl ner.
- Skölj och ansa rädisorna, skiva dem tunt. Skiva även de råa sparrisarna tunt.
- Arrangera potatisen och grönsakerna på ett stort fat eller i en skål.
- Vispa samman ingredienserna till vinägretten och häll den över salladen.
- Dekorera gärna med finklippt krasse och ätbara blommor.
Aubergine-”sill”
”Senapssill” på veganskt vis. Supergott!
4 portioner
1 stor aubergine
lag
1 1/2 msk salt
1 msk socker
1 msk hackad dill
1/2 krm mald kryddpeppar
Dressing:
5 msk grov senap
2 msk dijonsenap
2 msk farinsocker
2 msk ättiksprit, 12 %
2 dl matolja
Salt och nymalen svartpeppar
1/2 dl hackad dill
Gör så här:
- Skölj och skär av ändarna på auberginen. Skär den i 4 längder och lägg i en plastbytta.
- Blanda ingredienserna till lagen och fördela jämnt över auberginen.
- Lägg på locket och låt grava över natten.
- Häll av spadet från auberginen och skär den i sneda skivor, ca 2 cm breda.
- Blanda grov senap, dijonsenap, ättiksprit och farinsocker. Vispa i matoljan med en visp till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och vänd ner auberginen.
- Låt mogna ett dygn i kylen innan servering.
Gravad morot
Istället för gravad lax.
4–6 portioner
500 g morötter
1 1/2 dl grovsalt
Lag:
10 krossade vitpepparkorn
1 dl dill
1 msk ättiksprit, 12%
3 msk strösocker
3/4 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skala morötterna och lägg dem tätt i en liten form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek). De ska ha ett litet tuggmostånd kvar.
- Ta från ugnen, borsta bort saltet, låt svalna.
- Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt svalna.
- Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.
- Låt ligga kallt över natten.
- Låt morötterna rinna av. Skiva morötterna tunt inför servering.
Marängtårta på kikärtsspad
Fluffigt och frasig, precis som maräng gjord på äggvita.
8 bitar
1 dl kylskåpskallt kikärtspad
2 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
Topping:
3 dl växtbaserad vispbar ”grädde”
2 msk florsocker
Garnering:
1 liter färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100°C. Vispa kikärtsvätskan tills den är vit och fluffig och, precis som för äggmaräng, när du kan vända bunken upp och ned. Vispa ner socker, lite i taget.
- När smeten är fast och glansig är smeten klar. Vispa i citronsaften mot slutet.
- Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten, ca 25 cm i diameter.
- Grädda tills marängen släpper från pappret, cirka 2 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen ligga kvar och svalna.
- Vispa växtbaserad grädde fluffigt tillsammans med florsocker.
- Klicka upp ”grädden” på marängbotten och toppa med färska bär.
Av: Sofia Andersson
Foto: Lisa Björner
LÄS MER:
12 lyxiga vegetariska och veganska helgrecept
Grilla vegetariskt och veganskt – 19 recept
3 veganska och riktigt goda recept till julbordet