Cheesecake-snittar med lemon curd
26 mar, 2020
AvRedaktionen
Cheesecake i nytt format! Bjud på cheesecake-snittar med lemon curd. Baka gärna kakan en dag i förväg så den hinner sätta sig.
Annons
10 bitar
Cheesecakesnittar:
30 g mandlar
30 g vit choklad
2 dl (125 g) vetemjöl
2 ¾ msk (25 g) grahamsmjöl
3 msk (45 g) strösocker
¼ tsk salt
½ tsk malen kanel
1 knivsudd riven muskotnöt
80 g smör
Fyllning:
250 g naturell färskost
100 g grekisk yoghurt, 10%
½ vaniljstång
1 dl (100 g) strösocker
1 stort ägg
1 knivsudd salt
Lemon curd:
1 ekologisk citron
25 g smör
6 msk (85 g) strösocker
2 stora ägg
Gör lemon curd så här:
- Riv citronskalet fint och pressa saften ur citronen.
- Skär smöret i små tärningar.
- Värm försiktigt upp citronskal, citronsaft, socker och ägg i en liten kastrull.
- Vispa hela tiden tills blandningen tjocknat till en kräm.
- Ta från värmen och tillsätt smörtärningar, en i taget.
- Rör försiktigt till en glansig kräm.
- Sila gärna genom en finmaskig sil.
- Låt svalna helt i en skål.
Gör mandelbottnen så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä en fyrkantig kakform, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
- Hacka mandlar och choklad grovt.
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, socker, salt, kanel, muskot, hackad mandel och choklad i en skål.
- Smält smöret och rör ner i mjölblandningen.
- Blanda till en sammanhållen, lite smulig deg.
- Pressa ut degen jämnt i kakformen.
- Grädda i ugnen i ca 15 minuter, tills lätt gyllene.
- Ta ut och låt svalna i formen. Sänk ugnsvärmen till 160°.
Gör fyllningen så här:
- Vispa ihop färskost och yoghurt med en elvisp.
- Skrapa fröna ur den halva vaniljstången.
- Mosa ihop fröna med sockret.
- Vispa ner vanilj med socker, ägg och salt i färskosten.
- Vispa till en jämn massa och fördela i ett jämnt laget över mandelbottnen.
- Klicka lemon curd över färskosten.
- Dra en tandpetare genom lemon curden så du får ett fint mönster.
- Grädda cheesecaken i ugnen i 40 minuter, tills fyllningen är fast.
- Låt svalna på ugnsgaller och sedan stå kallt i kylskåp i ca 3 timmar. Skär i bitar.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Citronmoussetårta med glaze och vit choklad
Annons