Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Tess lever Emily in Paris-livet i Frankrike

15 mar, 2022 
AvMoa Alfredsson
Therese Hellström
Verklighetens Emily in Paris heter Thérèse ”Tess” Hellström. ELLE-profilen som bor och jobbar med mode i Paris har haft några riktiga ”Emily moments” under sina tre år i kärleken och ljusets stad.
– Du kommer trampa i hundbajs. Du kommer tycka att många fransmän och fransyskor är otrevliga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLEs Therese Hellström: "Så får du in mer färg i garderoben"Brand logo
ELLEs Therese Hellström: "Så får du in mer färg i garderoben"

Hon är PR-geniet som har stans mest färgglada stil, hon har en sidokarriär som influencer och hon bor i Paris. Låter det bekant? Det må vara en näst intill identisk beskrivning av Lily Collins karaktär i Emily in Paris men det är inte henne vi pratar om. Det finns en ny huvudperson i stan – ELLEs egna Thérèse "Tess" Hellström.


– Folk skriver till mig att de tänker på mig när de kollar på serien. Och jag kan förstå det. Det sättet som jag visar upp mitt liv i mina sociala kanaler är ju ganska exakt så som de visar Emily i serien. Men den största likheten är nog att jag också är väldigt nyfiken och inte rädd för någonting – varken för språket, kulturen eller otrevliga fransyskor.

Annons

Därför flyttade Tess till Paris

Det var i juni 2019 som ELLE-profilen Tess hoppade på flyget och flyttade till Paris på obestämd tid. Som Fashion Director för danska modehuset Custommade var hon en van resenär. Under flera år levde hon i resväskan och jobbet tog henne mellan Stockholm, Köpenhamn, London och Oslo.

Men när hon fick chansen att flytta till Paris för att jobba med Custommades PR och exportförsäljning var känslan annorlunda. För första gången på flera år kände Tess att hon hittat en plats där hon kunde bli kvar. Hon hade kommit hem.
– Det finns en vibe i Paris som är otroligt speciell. Alla är uppklädda och på tårna hela tiden, hela atmosfären som du lever i är väldigt speciell. Det kan man känna igen från Emily in Paris. Du ser hur Sylvie kommer in, alltid uppklädd och hon har den där pondusen samtidigt som hon tar livet med en klackspark. Och att ta livet med just en klackspark är det inte många kulturer som gör.

Annons

Du berättade tidigare att du inte är rädd för någonting, inte ens att flytta till en helt ny stad – vad kommer det ifrån?

– Jag är inte rädd för att göra fel. Jag är inte så rädd för om det blir fel i språket. Jag är inte rädd för att folk inte ska tycka om mig. Jag lever efter filosofin att om du är dig själv och är trevlig mot alla människor så kommer folk att tycka om dig. Och du kommer få uppleva så mycket mer än människor som inte vågar chansa.

– När jag går upp på morgonen tänker jag lite såhär, vad ska jag göra i Paris idag – och så kanske jag ska gå på något event med fransyskor som inte kommer prata med mig om jag inte kan prata flytande franska och då tänker jag gud vad kul. Spännande. Då får vi se hur jag klarar mig där.

Det där med att engelska inte är superpoppis i Paris känns väldigt ”Emily in Paris”-aktigt – den klyschan stämmer alltså?

– Första månaden när jag precis hade flyttat till Frankrike så satt jag med ett gäng, jag hade blivit inbjuden av en svensk gemensam vän och jag kunde i princip inte ett ord franska. Och efter någon timme så säger en av fransyskorna högt och inför alla att ”folk som inte pratar språket när man bor i Paris är riktigt lata människor”. Då insåg jag att det är bäst att lära sig språket om man ska ha en chans i den här stan. Mina lektioner i franska har varit en bra investering.

Annons

Emily in Paris, en av Netflix mest streamade serier, har minst sagt fått mycket uppmärksamhet online. Den binge-vänliga serien har älskats för sin drömmiga ton och beskrivits som en modern Sex and the City. Men den har också kritiserats för sitt klyschiga (läs: fördomsfulla) sätt att porträttera Frankrike.

Och enligt Tess har serien inte gått obemärkt förbi i modestaden den utspelar sig i. Reaktionerna från fransyskorna? Inte helt positiva…
– Frågar du fransyskorna jag äter lunch med så tycker de att den här serien är det värsta som har hänt Frankrike. Det är så kul när de berättar om det för de pratar om den som en fullskalig katastrof. Jag tror de tar det personligt. Men Emily är ju inte en fransk tjej. Hon är amerikanska. Hon har en amerikansk stil. Om man ser det utifrån så finns det ändå mycket likheter mellan serien och verkligheten.

– Emily kommer ju till Paris som turist och då är det så att du kommer trampa i hundbajs. Du kommer tycka att många fransmän och fransyskor är otrevliga. Och du kommer tycka att Eiffeltornet är helt otroligt. Jag tycker fortfarande att Eiffeltornet är otroligt efter tre år. Varje gång jag går förbi det tar jag fortfarande en bild.

Annons

Sugen på en Emily in Paris-karriär? Här är Tess bästa karriärtips

Lyssna på magkänslan

– När jag skulle börja ändra lite på mitt arbetsliv så var det många som sa att det inte var något att satsa på. Men då ignorerade jag vad alla sa och lyssnade på min magkänsla. Och satsade på det jag tyckte om, det jag trodde på och det jag tyckte jag var bra på. Sen tog det några år för mig att komma dit jag ville men man ska alltid lyssna på sin magkänsla.

Skapa nya möjligheter

– Försök vara street smart. Försök hitta möjligheter. Försök se vad som trendar, ”Jag tror den här grejen kommer bli stor, kan jag jobba med det eller konsulta inom det? Kan jag ta mig utomlands?” Ett jobb utomlands kräver helt nya sätt att jobba på och ger stor erfarenhet.

Be kind!

– Var trevlig mot alla människor. Du vet aldrig när du behöver någon eller när någon behöver dig. Om du är den där trevliga personen kommer folk alltid komma tillbaka till dig.

Namn: Thérèse Hellström
Ålder: 28 år
Yrke: Fashion Director på Custommade, modeskribent, ELLE-profil med blogg som du kan läsa här!

Följ: @tesshell

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons