Påskbakelser med passionsfruktsmousse och chokladganache
02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Påskbakelser med passionsfruktsmousse och chokladganache – ja, tack! Låt dig inte luras av den lilla bakelsen, där inne gömmer sig en liten skatt med godsaker.
Annons
![Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan](https://cdn.jwplayer.com/v2/media/6jRUGYds/poster.jpg?width=720)
Påskbakelse med Passionsfruktsmousse och chokladganache
Små bakelser med stort innehåll som garanterat kommer imponera!
4 portioner
Du behöver:
100 g mandelmassa
Drygt 1 dl (100 g) strösocker
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 msk kakao
Passionsfruktsmousse:
3 gelatinblad
8 passionsfrukter
1 ekologisk citron
1 dl (90 g) strösocker
120 g skyr
2 dl vispgrädde
Chokladganache:
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk glukossirap
Garnering:
Ca 50 g vit choklad
Silverpulver
Gör så här:
- Värm ugnen till 170° varmluft. Arbeta ihop mandelmassa och socker. Arbeta in lite smör i taget i massan tills den har en jämn konsistens. Arbeta in ett ägg i taget och kakao i mazarindegen.
- Klä botten på en kakform, ca 18x18 cm alternativt diameter 20 cm, med bakplåtspapper. Fyll formen med deg och grädda i ugnen i 30 minuter. Låt botten svalna helt i formen, gärna i frysen. Ta sedan ut fyra cylinderformade bottnar ur kakan med en utstickare, ca 7 cm i diameter.
- Blöt gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 15 minuter. Skrapa ur köttet ur passionsfrukterna och kör snabbt i en minihackare så fruktköttet lossnar från kärnorna. Sila och samla upp saften. Kasta kärnorna. Riv skalet av ½ citron och pressa ut all saft.
- Koka upp passionsfruktssaft, socker, citronsaft och -skal i en kastrull. Småkoka i 6–8 minuter till en tjock lag. Ta från värmen, krama vattnet ur gelatinet och rör ner i lagen. Låt svalna i rumstemperatur i 10 minuter.
- Rör ner skyr i lagen. Vispa grädden fluffig och vänd ner i två omgångar. Klä 4 cylinderformar med plastfolie eller kakplast längs sidorna. Placera mazarinbottnarna nederst och häll mousse över. Låt bakelserna stå i frysen ett par timmar.
- Hacka chokladen fint och lägg i en djup skål. Värm upp grädde och glukossirap till lite under kokpunkten och häll över chokladen i två omgångar, under försiktig omrörning. Befria de halvfrusna bakelserna från plast och formar och placera dem på ett ugnsgaller över en ugnsplåt.
- Häll chokladganache över bakelserna, knacka gallret lätt mot underlaget så chokladen fördelar sig jämnt. Hacka den vita chokladen fint, blanda med silverpulver och garnera bakelsernas sidor med det.
Recept: Annemette Voss Fridthjof Foto: Skovdalnordic.com
LÄS MER:
Brownie med chokladganache och mangosorbet
Annons