Annons

Annons

Vill du bli över 90 år? Drick kaffe – och vin!Forskarna fortsätter leta efter hemligheten bakom ett långt liv. Nu har de hittat några faktorer som personer över 90 år delar – och både alkohol och några extrakilon finns med på listan.

Vi lever bara längre och längre. År 2015 var medellivslängden för en kvinna i Sverige 84,0 år – för en man 80,4 år, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Forskare har längre intresserat sig för vad som gör att vissa människor lever längre en andra. I en ny studie har forskarna särskilt intresserat sig för personer som passerat 90-strecket. Sedan 2003 har forskargruppen analyserat över 1700 nittioplussares dagliga rutiner och hälsa, skriver Independent.

Annons

Under de 15 år som studien pågått har forskarna hittat fem tydliga framgångsfaktorer.

När Claudia Kawas, professor och specialist inom neurologi vid University of California och en av forskarna bakom studien, presenterade resultatet vid en konferens i Austin i Texas inledde hon med orden:

Läs också: Den här nyheten om champagne förändrar allt

– Jag har ingen förklaring till detta, med det verkar som att måttligt drickande ökar livslängden.

Det visade sig att nittioplussare som drack två glas öl eller vin per dag hade en 18 procent mindre risk att dö i förtid. Den som bar på några extrakilon – utan att för den delen vara överviktig – minskade risken med tre procent, enligt studien.

Även daglig motion verkar påverka vår livslängd. Personer som ägnade mellan 15 och 45 minuter varje dag till fysisk aktivitet hade 11 procent lägre risk att dö i förtid.

Att ha en hobby verkar också vara ett bra sätt att öka sin livslängd. Personer som ägnade minst två timmar per dag åt en hobby minskade riskerna att dö i förtid med 21 procent.

Läs också: Ny forskning: Choklad är bättre än hostmedicin!

Även kaffe verkar vara ett slags livselixir. Två koppar kaffe per dag minskade risken att dö i förtid med tio procent, skriver Daily Mail.

Claudia Kawas rekommenderar även alla aspirerande nittioplussare att se till att vara utomhus och prata med främlingar, enligt The Telegraph.

– Dessa personer inspirerar – de dricker kaffe, vin, går upp i vikt men de tränar och använder sina hjärnor. Kanske borde vi lära oss något av dem, säger neurologen Claudia Kawas från University of California om studien enligt Svenska Dagbladet.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

(612)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar