Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Varför vuxna känner att tiden springer iväg – och barn har all tid i världen

15 jul, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Som barn kunde en dag kännas som en vecka och ett sommarlov kännas som en evighet. Men i vuxen ålder känns det ofta som att tiden springer iväg och speciellt semesterveckorna verkar vara över på bara några dagar. Varför uppfattar vi tiden så olika, beroende på vår ålder?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur snabbt vi upplever att tiden går beror på hur närvarande vi är i situationen och hur vana vi är att göra den aktivitet vi gör. Som barn gjorde du troligtvis en hel del nya saker vilket krävde din uppmärksamhet. Genom att fokusera på det du gör saktar du faktiskt ner tiden, eller åtminstone hur snabbt din hjärna uppfattar att tiden går.

LÄS OCKSÅ: SE 4-ÅRINGEN TA ÖVER SCENEN – HON ÄR ALLT VI VELAT VARA

Men för att förstå hur vår hjärna kan uppfatta att lika lång tid går i olika hastigheter måste vi först förstå hur hjärnan uppfattar tid över huvud taget.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vår känsla för tid skiljer sig från våra andra sinnen. Vi känner inte tid utan vi uppfattar tid. Vår hjärna samlar in information som vi får av våra sinnen och organiserar den på ett sätt som gör att vi kan förstå den innan vi uppfattar informationen. Vår känsla för tid är egentligen ett ihopplock av information som vår hjärna har presenterat för oss på ett särskilt sätt.

Annons

LÄS OCKSÅ: 11 SAKER DU ALDRIG SKA SÄGA TILL EN NYBLIVEN MAMMA

Därför känns några sekunder i en livshotande situation som en evighet 

Det är här det blir spännande. När vår hjärna tar emot ny information som den vanligtvis inte får kommer informationen oftast i en ordning vi inte är vana vid. Hjärnan behöver därför organisera den nya informationen på ett nytt sätt innan den blir presenterad för oss. När den gör detta upplever vi att tiden går långsammare. Ett bra exempel på när detta sker är när vi blir utsatta för livshotande situationer. Människor beskriver sådana situationer som att tiden stod stilla eller att några få sekunder kändes som en evighet. Det har att göra med att vi är koncentrerade till max och fullt närvarande i en sådan situation.

När vi gör samma saker dag in och dag ut lär sig hjärnan att bearbeta informationen snabbt och vi upplever att tiden går fortare. Det är också därför äldre människor som har sett mycket av världen upplever att tiden går snabbare. För dem är intrycken redan bearbetade. Barnens hjärna behöver bearbeta nya intryck så gott som dagligen vilket gör att tiden upplevs långsammare för dem.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR 14 REGLER DITT BARN BORDE KUNNA

Du kan påverka hur långt ditt liv ska upplevas

Det positiva med den här informationen är att du nu kan välja att leva ett längre liv. Åtminstone upplever du att du har levt ett längre liv. Genom att regelbundet utsätta dig för ny information och aktiviteter kommer du att vara mer närvarande och tiden kommer att gå långsammare. Livet kommer att upplevas längre och du kommer få härliga minnen att spara och tänka tillbaka till.

Källa: Bufferapp

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons