Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Den nya kvinnliga förebilden vågar visa sig sårbar

25 apr, 2019 
AvELLE -redaktionen
Sårbar är den nya förebilden
Den nya kvinnliga förebilden är inte längre en stark superkvinna – tvärtom. Nu inspireras vi av sårbarhet i vänskapskretsen, kändisvärlden och på sociala medier. Att visa sin sårbarhet skapar dessutom bättre relationer och du kommer närmare dig själv.
Annons

Av: Sofia Edgren.

”Att få vara allt. Ful, vacker, stark, svag, jag. Frigörelse. Berättelsen om mig”. Så har artisten Mia Skäringer beskrivit sin show Avig Maria – No more fucks to give som hon turnerat riket runt med. Det har snackats och refererats flitigt till både showen och Mia senaste tiden.

Mia Skäringers succéföreställning Avig Maria – No more fucks to give

Med slutsålda föreställningar och hyllningskörer framstår Skäringer som en Sveriges Beyoncé – om än i en mer sårbar tappning. För vid sidan av otrolig karisma och träffsäker humor är det troligen just modet i att visa sina svagare sidor som är nyckeln till denna gudalika dyrkan. Det menar Isabel Hillborg, socionom och grundutbildad psykoterapeut.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Mia Skäringers popularitet är så enorm tack vare att hon vågar blotta sin skörhet och sina begränsningar. Hon vägrar hålla uppe en ”stark” fasad, vilket gör att kvinnor som inte heller alltid orkar visa sig så starka känner ett systerskap med henne. Och däri även vågar outa sin egen skörhet.

Annons

Efter år där ”stark kvinna” blivit ett vedertaget begrepp synonymt med ”lyckad kvinna” inom allt från politik till modebransch börjar benämningen kännas aningen urvattnad. För vad menas egentligen? En kvinna med gigantiska muskler? En kvinna som orkar allt? En kvinna som kliver över lik för att nå sina mål? Ursäkta, men är det eftersträvansvärda ideal? Och hur intressant är en sådan person egentligen? För är det inte precis tvärtom? Att styrka faktiskt handlar om modet att visa sig svag?

”Kapitulera inför kravet på att alltid vara stark”

– Det ligger något slags skön känsla i att kapitulera inför kravet på att alltid vara stark, ett krav som kvinnor framför allt ställer på sig själva. Många gånger kan stressen faktiskt dämpas just av att ”släppa taget” och erkänna sin skörhet. Vilket ju är att vara äkta mot sig själv och sina känslor. När du vågar blotta dina svagare sidor och erkänna dina begränsningar kommer du både närmare dig själv och andra människor, säger Isabel Hillborg.

Annons

Att sårbarhet kommit upp till ytan och omfamnas som ett ideal av människor som själva skulle kunna vara de där ”starka kvinnorna” det talats om så länge kan delvis ses som ett symptom på metoo-debatten. I och med ett massivt tillkännagivande av sådant som legat i dunkel, tilläts tusentals kvinnor plötsligt inte bara att berätta, utan även att släppa en fasad man hållit uppe, ibland i många år. Därtill har även sociala medier påverkat den nya synen på skörhet – numera alltså snarare en dygd än en skam.

– I dagens sociala medie-klimat med allt tillrättalagt innehåll finns en längtan efter att se bakom ytan. Man vill helt enkelt inte känna sig ensam i sina stunder av svaghet. Och se att fler kvinnor inte alltid är så starka och kompetenta och får ihop sitt liv på ett estetiskt och ekologiskt kravmärkt vis, säger Isabel Hillborg.

Allt fler kvinnonätverk i sociala medier

Denna längtan efter platser där vi får vara just ”allt” syns inte minst inom alla de kvinnonätverk som exploderat i samband med metoo-upproret. På Facebook finns i dag en uppsjö grupper som förenar kvinnor utifrån gemensamma mål och intressen. Bra för karriären, visst, men lika mycket forum för peppande råd och stöd kvinnor emellan. Den som har en inblick i Facebookgrupper som Heja livet, Fittlife, Her och Gäris (som finns i en rad versioner som Ölgäris, Streetgäris, Skapargäris och Icke binäris) märker att snacket därinne ofta är av en intim karaktär där inre grubblerier och problem outas och omfamnas.

Annons

– Länge har vi kvinnor klätt oss i en kostym av perfektionism som skräddarsytts för män och som skalat bort vår personlighet för en auktoritär inställning. Men det här håller på att förändras. Nu omdefinierar vi normer som vi aldrig känt igen oss i och skapar nya som passar vårt sätt att interagera bättre, säger Sofia Kacim som tillsammans med Aleksandra Avli driver Her, ett globalt kvinnonätverk med över 5 000 medlemmar världen över. Att Her, som kommunicerar via en app där medlemmarna kan interagera, på sin hemsida beskriver sin verksamhet som ett community för äkta och genuin kontakt där ”sårbarhet för oss närmare varandra” är ett slående tecken i tiden.

– Vi går från att lära känna varandra utifrån hierarkier till att sammanföras genom våra erfarenheter, tankar och ambitioner framåt. Sårbarheten för oss närmare varandra och öppnar för en autentisk relation, säger Aleksandra Avli.

”Into-me-see” – en ny typ av intimitet

Som om ovan inte vore nog kan modet att visa sårbarhet även hjälpa dig i dina kärleksrelationer. I sin podd Where shall we begin talar Esther Perel, en av världens just nu mest uppmärksammade psykoterapeuter och relationsexperter, bland annat om det hon kallar ”into-me-see”, en ny typ av intimitet, eller sårbarhet om man så vill, som en av de viktigaste ingredienserna i ett fungerande förhållande.

Annons

– Tidigare byggde äktenskapets intimitet på att man delade på ekonomiska och praktiska saker. Man mjölkade korna, vattnade grödorna och uppfostrade barnen. I dag finns en ytterligare aspekt och det är parternas ”inre liv”. För en intim och närande relation i dag vill vi dela våra känslor, drömmar, rädslor och innersta tankar. Och vi vill att vår partner ska få oss att känna att vi spelar roll.

Så släpp din järnmask och våga omfamna och visa din sårbarhet. Aldrig har den gamla Leonard Cohen-strofen känts så relevant som 2019: There’s a crack in everything. That’s how the light gets in. 

5 inspirerande kvinnor som vågar visa sig sårbara:

Mia Skäringer

Artisten som turnerat Sverige runt med sin succéshow Avig Maria – No more fucks to give älskas för att hon vågar blotta sin skörhet och sina begränsningar.

Hanna Hellquist

Krönikören, programledaren och författaren har öppenhjärtligt berättat om sin alkoholism såväl som barnlängtan, ensamhet och misslyckade kärleksrelationer i krönikor i både Dagens Nyheter och hos oss på ELLE.

Annons

Rebecka Åhlund

Journalisten och författaren berättar på ett hudnära och osentimentalt vis om alkoholism i sin bok Jag som var så rolig att dricka vin med.

Malin Lindroth

Författaren som i sin bok Nuckan går till botten med hur det är att vara kvinnan ingen man väljer.

Selma Blair

Skådespelerskan ger sjukdomen MS ett ansikte och gled nyligen glamouröst ut på röda mattan med käpp på Vanity Fair Oscar party.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons