Ung svensk design hyllas på Nobelfesten 2019

Ung svensk design hyllas på Nobelfesten 2019
Det var de unga talangernas år på Nobelfesten 2019. Kronprinsessan Victoria, prinsessan Sofia och kulturministern Amanda Lind var bara några av många som hyllade svensk design genom sina klädval. ”Fantastisk tillväxt inom svenskt mode”, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.
Annons

Det är ingen underdrift att konstatera att ung, svensk design stod i fokus på Nobelfesten 2019. Förutom kronprinsessan Victoria, som valde Selam Fessahaye, var det en rad andra kungligheter och gäster som valde att hylla svensk design och landets framtidslöften genom sina vackra kreationer.

Annons
Kronprinsessan Victorias Nobelklänning 2019
Kronprinsessan Victorias nobelklänning 2019, signerad Selam Fessahaye

Prinsessan Sofias val föll på en sidenblå klänning designad av Emelie Janrell, som blev utnämnd till Årets nykomling på ELLE-galan 2018. Klänningen är gjord i italiensk sidencrepé och matchar turkoserna i tiaran perfekt. Klänningen är stilren, har ett korsetterat liv och balanseras upp med en lätt hjärtformad ringning. Den mest spektakulära detaljen är de stora armarna. Stylisten Lotta Carlsen har jobbat ihop med Emelie och Sofia för att skapa hela looken.

Prinsessan Sofia i sin blå klänning. Foto: TT
Annons

Nya talanger hyllas

Krönikören och programledaren Jessika Gedin, som även programleder banketten i år, har en kreation av designern Amanda Borgfors Mészàros och kulturminister Amanda Linds klänning är ett samarbete med två elever på Beckmans designhögskola: Alice Svensson och Kevin Nilsson. Även ministern Matilda Ernkrans klänning är ett samarbete med två elever från Textilhögskolan i Borås: William Wahlström och Filippa Svensson.

Jessica Gedin och Victoria Dyring på Nobel 2019
Jessica Gedin och Victoria Dyring.

– Glädjande nog är ju de unga talangernas år. Man har valt att jobba med nya talanger, unga spännande elever, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson i SVT:s nobelsändning.

– Det är extra kul att se denna fantastiska tillväxt med nya talanger inom svenskt mode.

Annons
Matilda Ernkrans i design av modestudenterna från Borås Textilhögskola: William Wahlström och Filippa Svensson.
kulturminister Amanda Lind Nobelklanning 2019 Beckmans
Amanda Linds klänning är ett samarbete med två elever på Beckmans designhögskola: Alice Svensson och Kevin Nilsson.

Budskapet bakom kulturministerns klänning

Kulturminister Amanda Linds klänning är en svart kreation på temat eld där skogsbränder och klimatpåverkan står i fokus. Ett statement för den rådande klimatkris vi befinner oss med detaljer som symboliserar detta: brända hål broderade med stenkolspärlor och orangea kristaller som skapar en glödande effekt.

– Det är modigt och roligt att både kungahuset och inbjudna gäster valt att samarbeta med unga kreatörer, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.

Annons

Nobels betydelse för modebranschen

I SVT:s sändning kommenterade Cia Jansson även Nobels betydelse för modebranschen.

– Den skapar tillfällen, dels för etablerade designers men också unga designers att ta plats. Där måste jag hylla kungahuset som har varit med och fört fram våra svenska designers, säger Cia Jansson i SVT:s nobelsändning.

LÄS MER:

Annons
Dela på:

Annons

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:

Laddar