Trend 2019: Den vita t-shirten är tillbaka

Modetrend 2019: Vit t-shirt
Ett oansenligt mästerverk? Ett av garderobens mest älskade basplagg är tillbaka på modescenen.
Annons

Det är alltid lika intressant att spana in vad modeskaparna själva har på sig när de kommer ut och tackar och bockar efter visningen. Den här säsongen hade en slående andel valt enkel vit t-shirt. Garderobens kanske mest anspråkslösa, men också mest älskade plagg.

Oversized vit t-shirt och gulgrön kjol från Prada
Prada.
Annons
Beige byxor med vit skjorta och t-shirt från Haider Ackermann
Haider Ackermann.

En närmare titt på catwalken visar att den vita t-shirten gör entré även i vårens kollektioner. Prada, Valentino, Dries Van Noten, Stella McCartney, Haider Ackermann och Filippa K hör till dem som presenterade t-shirten som ett av säsongens nyckelplagg.

Antingen som huvudrollsinnehavare eller som neutraliserande bas. Signalen är tydlig. Det är dags att återuppta ett kärt modenöje – jakten på den perfekta vita t-shirten kan börja!

Vit t-shirt från Arket
Arket.

– Jag tror inte att det finns något plagg som vi har pratat mer om eller lagt ner mer kraft på. Det är ett ikoniskt plagg, som dessutom känns urmodernt just nu, säger Anna Teurnell, chefsdesigner på Arket som topprankats för sina t-shirtar bland annat i The Times.

Historian bakom t-shirten

Enligt Museum of Modern Art i New York är t-shirten ett ”oansenligt mästerverk”. Den har fått sitt namn efter formen (ser ut som ett T) och är ett förhållandevis ungt plagg. T-shirten föddes som undertröja vid förra sekelskiftet och tog sig sedan via den amerikanska militäruniformen in i modegarderoben.

Marlon Brando i den vita t-shirten
Skådespelaren Marlon Brando.
James Dean tillsammans med Natalie Wood
James Dean och Natalie Wood i filmen Ung Rebell.

Första gången den nämns i litteraturen lär vara i generationsförfattaren F Scott Fitzgeralds debutroman This side of paradise från 1920. När snyggingar som Marlon Brando och James Dean sedan bär t-shirten i succéfilmer som Linje lusta och Ung rebell i början av 50-talet är modestatusen ett faktum. Jeans och t-shirt blev en oumbärlig modestandard och i dag är det näst intill omöjligt att föreställa sig en garderob utan den.

Men hur kommer det sig egentligen att ett så pass oansenligt plagg som t-shirten blev ett av våra allra mest älskade?

Beige kappa och byxa med vit t-shirt från Filippa K
Filippa K.

– Jag kan inte komma på något annat plagg som är lika snyggt i alla åldrar och vid alla tillfällen. Den är bekväm, relativt billig och lätt att både packa och tvätta. Det är otroligt att en konstruktion med bara två mönsterdelar som man syr ihop så enkelt kan bli ett plagg som löser så många garderobssituationer, säger Anna Teurnell.

På 80-talet var det herrstorlek som gällde. Halsmudden klipptes bort för att få till en vid båtringning, ärmarna rullades upp och t-shirten bylsades ner i midjan. På 90-talet gav barnstorlekar den rätta, tajta looken. Frågan är hur den perfekta vita t-shirten ser ut i dag?

Naturfärgad kostym från Stella McCartney
Stella McCartney.
Vit t-shirt från Jeanerica
Jeanerica.

T-shirten har fått ett nytt uppsving

Enligt Lena Patriksson Keller, medgrundare till jeansvarumärket Jeanerica som lanserades för ett år sedan med fokus på jeans och t-shirts, har t-shirten fått ny aktualitet den senaste tiden, framför allt när det gäller den ursprungliga enkelheten.

– Om det var något jag ville göra inom ramen för Jeanerica så var det en riktigt bra vit t-shirt. Vi har lagt ner väldigt mycket kraft och kärlek på kvalitet, passform, detaljer och finish, säger hon.

Modellen hon har tagit fram bygger på en ikonisk killmodell.

Vit t-shirt med svart rosett framtill från Dries van Noten
Dries van Noten.

– Jag tycker att t-shirtar för tjejer ofta är för tajta, har för djup ringning och för smal ärm – det känns lite gammeldags. För mig är en modern t-shirt rakare, har högre halsringning och bygger på klassiska attribut, säger hon.

Lena Patriksson Keller bär själv gärna vit t-shirt.

Jane Birkin tillsammans med Serge Gainsbourg
Jane Birkin och Serge Gainsbourg.
Juliette Gréco i vit t-shirt
Franska sångerskan Juliette Gréco i den ikoniska vita t-shirten.

”Ett plagg som har burits av så många härliga stilikoner”

– Det är definitivt ett basplagg i min garderob. T-shirten har en oslagbar komfort och funkar till allt från jeans till kostym. Just nu bär jag gärna en långärmad vit t-shirt under kavajen. Det är det till synes enkla som tilltalar mig och jag älskar att det är ett plagg som har burits av så många härliga stilikoner. Det finns oändligt många underbara referenser, från 70-talets Lauren Hutton och Lee Radziwill till 90-talets Kate Moss, säger hon.

Anna Teurnell leker gärna med t-shirten i olika former och längder på Arket just nu, bland annat med utdragna modeller som går ända ner till golvet och blir som en klänning. En annan favorit är en rundhalsad modell som är tjockare i tyget och lite överdimensionerad så att den blir lång och stor i ärmarna.

Långklänning i vitt från Nhorm
Nhorm.
Långklänning i vitt från Valentino
Valentino.

– Det är underbart att man kan anpassa t-shirten till så många olika tillfällen. Det har varit mycket skjorta de senaste åren men nu känner jag mer för t-shirt. Den drar ner lite och gör något med looken. Ta en kostym eller en vacker kjol och sätt en vit t-shirt till och det blir väldigt enkelt och fint. Inget utstrålar kontroll och avspändhet som en krispig, vit t-shirt. Det känns modernt och bekvämt.

Foto Imaxtree, TT

Läs mer:

Dela på:

Annons

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:

Laddar