Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sagolikt goda recept med salmalax

01 feb, 2016 
AvRedaktionen
Salmalax är sagolikt!
Har du hört talas om salmalax? Det är en norsk odlad lax, skinn- och benfri som förpackas på högst 4 timmar från att fisken fångas. Den går alltså att äta rå, utan att behöva frysas och är fantastisk i färg och struktur! Lite dyrare än vanlig lax, men är absolut värt det till speciella tillfällen och recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ELLE mat & vin fick provsmaka en fantastisk lunch med fem rätter gjorda på salmalax av Albin Wessman på den fina matstudion Adam & Albin. Fantastiskt gott!

Till alla rätterna serverades en jättegod Riesling, Tradition Domaine Barmès Beucher, Alsace, som passade utmärkt till, men kanske allra bäst till:

1. Sotad salmalax med brynt smör

Sotad salmalax med brynt smör.
Sotad salmalax med brynt smör.

4 personer

Du behöver:

500 g salmalax

1 liter saltlag

socker

Brynt salladslök:

salladslök

olivolja

salt

peppar

Brynt sojasmör:

200 g smör

4 msk soja

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

färsk dragon

Gör så här:

Rimma salmalaxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp. Krydda med lite socker. Stek/sota direkt på stekhällen snabbt runt om. Kyl ned. Skiva i skivor och lägg upp på fat. Strimla salladslöken tunt. Stek hastigt i olja och salt. Strö över laxen

Annons

Bryn smöret, låt svalna något. Finhacka vitlök och schalottenlök. Lägg löken och soja i en kastrull och värm försiktigt upp. Tillsätt smöret och finskuren dragon. Skeda över laxen strax innan servering.

2. Tartar på rimmad salmalax och färska räkor

Tartar på rimmad salmalax och färska räkor.

6 personer som förrätt

Tartar:

500 g salmalax

1 liter saltlag 10%

200 g färska räkor med skal

Majonnäs:

2 äggulor

2 dl neutral olja

1 msk dijon senap

1 msk saft från citron

salt

peppar

Ingefärsdressing:

1 bit ingefära

5 stänk tabasco

1 msk socker

5 lime (juicen)

skal från 2 lime

koriander

100 g god olivolja

salt och peppar

Tapioka i soja:

tapioka-pärlor (finns i asiatiska butiker), det går även att använda sagogryn

Annons

soja

Riven tomat:

4 plommontomater

salt

peppar

olivolja

Krispiga grönsaker:

1 gurka

30 korianderstjälkar

romansalladhuvud

Gör så här:

Rimma salmalaxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp den. Skär i stora kuber. Skala räkorna.

Vispa äggulor, senap, salt och citronjuice. Vispa försiktigt i oljan droppvis. Smaka upp med salt, peppar och eventuellt mer citron.

Skala och riv ingefäran på rivjärn. Blanda med resten av ingredienserna i en bunke och mixa ihop med stavmixer.

Koka tapiokapärlorna i vatten tills de mjuknat. Låt rinna av i sil och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en bunke, täck tapiokan med soja. Låt stå och dra i minst 4 timmar och låt sedan rinna av.

Riv tomaterna grovt på rivjärn. Låt rinna av i sil, låt rinna av. Smaksätt med salt, peppar och lite olivolja.

Skala och dela gurkan på längden. Skär bort kärnhuset och skär på snedden i lagom bitar. Ansa korianderstjälkarna och lägg i kallt vatten. Skär ner det krispiga från romansalladen i bitar och lägg i kallt vatten. Låt rinna av och lägg i skålar.

3. Kall inkokt salmalax med kaprismajonnäs

Kall inkokt salmalax med kaprismajonnäs.
Kall inkokt salmalax med kaprismajonnäs.

Pigga, syrade grönsaker och en len kaprismajonnäs gjorde tillsammans med laxen att det smakade sommar i hela munnen.

Annons

4 personer

Du behöver:

500 g salmalax

3 liter vatten

3 dl rödvinsvinäger

1 rödlök

lagerblad

svartpepparkorn

salt

socker

Kaprismajonnäs:

2 äggulor

2 dl neutral olja

1 msk dijonsenap

1 msk citronjuice

salt

peppar

2 msk kapris

Syrade grönsaker:

blomkål

silverlök

morot

gulbeta

1 dl ättika

2 dl socker

Till servering:

vattenkrasse

nykokt potatis, gärna mandelpotatis

Gör så här:

Skär laxen i portionsbitar. Koka upp lagen i kastrull. Smaka upp lagen med salt och socker för att hitta en bra balans. Slå lagen över laxbitarna. Låt stå och dra.

Vispa äggulor, senap, salt och citronjuice. Vispa försiktigt i oljan droppvis. Smaka upp med salt, peppar och citron. Vänd i grovt skuren kapris.

Hyvla grönsakerna i tunna skivor, gärna med mandolin. Koka ättika och socker, kyl ned. Blanda grönsakerna med lagen. Arrangera allt på tallrik, med potatisen i botten.

4. Salmalax med ostronemulsion och algbröd

Salmalax med ostronemulsion och algbröd.
Salmalax med ostronemulsion och algbröd.

Det smulade algbrödet gav textur och ostronemulsionen smakade som droppar från havet!

5. Kallrökt salmalax med bakat lantägg och krämig spenat

Spenat, lax och ägg kan ju aldrig bli fel! Tyvärr är detta ett recept som bara går att göra på restaurang då det krävs en rökmaskin för att röka fisken och ångmaskin för att koka ägget.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Kallrökt salmalax med bakat lantägg och krämig spenat.
Kallrökt salmalax med bakat lantägg och krämig spenat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons