Sveriges bästa Gin & Tonic – du får recepten

Gin & tonic-recept
Vill du ha en Gin & Tonic? Eller vill du ha Sveriges bästa Gin & Tonic? Nu kan du blanda vinnardrinkarna hemma! Du kan välja om du är mest sugen på en med en touch av rabarber eller en som är toppad med öl.
Annons

För femte året i rad utsågs Sveriges bästa Gin & Tonic i en tävling arrangerad av Schweppes. Det var inte bara professionella bartenders som var med och tävlade utan en av klasserna var just för hemmamixare. De två som gick segrande ur GT-striden var bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och Örjan Westerlund som mixar drinkar på hemmaplan.
Det kan ju låta superenkelt att blanda en Gin & Tonic, men om den ska bli riktigt bra är det inte bara att ta gin, tonic och blanda.

Annons

Ska den bli en riktig fullträff gäller det att veta vad du har för gin, vilken tonic du använder och hur mycket is du använder. GT-mästaren Aron Larsson Firouzbakhsh ger sina tre bästa GT-tips.

Annons

3 tips för att blanda en perfekt Gin & Tonic

Tips på hur du blandar din bästa Gin & tonic.
Det är inte bara att blanda gin och tonic, om du nu trodde det.
Annons
  1. Googla din gin innan du sätter igång med din GT
    Det tar mindre än en minut och det du söker efter är ginens produktsida. Väl där håller du utkik efter ginens smaker, som brukar kallas för ”botanicals”.
  2. Matcha din gin med rätt tonic och smak
    I dag finns flertalet spännande smaker på tonics, inte bara på barerna utan även i din mataffär. Utefter vilka ”botanicals” din gin visade sig ha, är det nu dags för dig att hitta en tonic som kan följa upp dessa. Om det är så att just din gins ”botanicals” inte finns i en anpassad tonicsmak, så tänk istället färgkombinationer. Ja, det är faktiskt så att ingredienser med liknande färger oftast brukar passa bra ihop!
  3. Använd mycket is
    Is kyler is. Har du en iskub så smälter den garanterat snabbare än 15 stycken isbitar. Fyll därför hela glaset med is. Bonuspoäng till dig som fryser egen is i större format då den smälter långsammare och gör din GT mindre utspädd.

Nu är ni sugna på en kall och härlig GT, va? Ni ska så klart kunna blanda vinnardrinkarna på egen hand.

Recept på Sveriges bästa Gin & Tonic 2019

Pink on pink

Pink on pink, vinnare av Sveriges bästa Gin & Tonic 2019
Aron Larsson Firouzbakhsh toppar sin GT med tonic.

Du behöver:
50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper
5 ml picklad rabarberlag
picklad rabarber
fläderspray
Picklad rabarber och rabarberlag
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
rabarber
Gör så här: Gör en klassisk 1-2-3 lag. Koka upp ättika, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig. Häll lagen över din rabarber. Låt kallna.
Fläderspray
en knippe färsk fläder
vodka
Gör så här: Placera flädern i vodkan. Låt kallinfusera (alltså, låt stå i kylskåp) i två dygn.
Blanda drinken så här: Täck insidan av glaset med en lång bit picklad rabarber. Lägg sedan isen och den picklade rabarberlagen i glaset. Häll i gin och toppa med tonicen. Spraya med fläderspray.

Annons

Last night in Sweden

Last night in Sweden, vinnare i Sveriges bästa G&T 2019.
Tadaa! Örjan Westerlunds vinnande bidrag Last night in Sweden är klar!

Du behöver:
5 cl Hernö Gin
Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
2 cl mango & passionsfruktpuré
4 cl A Ship full of IPA
1 kvist rosmarin
1 kvist citronmeliss
grovt krossad is
Mango- och passionsfruktspuré
mango
passionsfrukt
flädersaft
limejuice
Gör så här: Ta lika delar av samtliga ingredienser och mixa ihop dessa till en slät puré.
Blanda drinken så här: Ta rikligt med grovt krossad is i glaset. Fyll på med gin, mango- och passionsfruktspuré och häll i tonicen. Fyll upp så att glaset nästan är fullt. Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin och citronmeliss.

Annons

Juryns motiveringar till de segrande drinkarna

Aron Larsson Firouzbakhsh G&T-variant gjorde juryn överväldigad:
”Vinnarens GT bjöd oss i juryn på elegans, både tekniskt och smakmässigt. Hantverket i drinken, den perfekta balansen mellan sälta och sötma gjorde denna GT till en omedelbar favorit. Känslan som hänger kvar när glaset är urdrucket och endast den fina eftersmaken hänger kvar är att vi i juryn har att göra med en riktig succé.”
Örjan Westerlunds bidrag beskrev juryn som både kaxig och flirtig:
”Vinnarens GT lyckas med det omöjliga, att vara lika delar uppenbar som utmanande. Att kombinera något som på förhand kan ses som omaka ingredienser var ett modigt drag som resulterade i en smakmässig fullträff. Denna GT lyckas på ett kaxigt sätt flirta med de klassiska GT smakerna, men får med hjälp av ett överraskningsmoment till en riktigt cool twist.”
 

Annons

Läs mer:

Dela på:

Annons
 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:

Laddar