Annons

Annons

Studie visar: Smarta barn har lägre risk för vanliga sjukdomarRedan i barndomen kan man se vilka sjukdomar en person riskerar att dö av i framtiden. Och det som kan avgöra är barnets intelligens – det visar en ny långtidsstudie.

En ny, stor studie från Skottland visar att hög intelligens som barn minskar risken att dö i vissa sjukdomar. I studien följdes 66 000 personer födda 1936. Vid elva års ålder fick de göra ett intelligenstest, ett så kallat Moray house test No 12. Sedan följde man personerna i 68 år och kartlade deras dödsorsaker.

Annons

Vad man sedan kunde se var att höga poäng på testet också kunde relateras till lägre risk att dö i vissa sjukdomar. Ett av de tydligaste exemplen var lungsjukdomar – de som hade 15 poäng högre i testet löpte 30 procent mindre risk att drabbas av lungsjukdom.

LÄS OCKSÅ: SÅ ÖVERLEVER DU FLYGRESAN MED BARN

Andra exempel där hög intelligens minskade risken för död var kranskärlssjukdom, stroke, demenssjukdomar och sjukdomar kopplade till matsmältningssystemet. Lite oväntat gällde den minskade risken även för död orsakad av skada.

Vad som tycktes spela avgörande roll var bland annat livsstil och riskbeteenden som rökning och huruvida man motionerade eller ej. Men även hur personerna hanterade sina kroniska sjukdomar och hur benägna de var att hitta och förstå hälsoinformation, samt socioekonomisk situation.

LÄS OCKSÅ: SÅ FÅR DU EN SKÖNARE GRAVIDSOMMAR

Källa: Dagens Medicin

 

 

 

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar