Annons

Annons

Singlar är mer stressade än gifta parÄr du singel är du troligvis mer stressad än din gifta vän vilket kan påverka din hälsa i det långa loppet.

Kortisol är är ett stereoidhormon som tillverkas av kolesterol och insöndras från binjurarna. Det här sker oftast under stress och man kan således dra paralleller mellan hög kortisolnivå och hög stressnivå.

Annons

I en studie publicerad i tidsskriften Psychoneuroendocrinology mätte man kortisolnivåerna hos gifta par och singlar för att ta reda på om den gamla tesen, att gifta par inte utsätts för lika mycket psykisk stress som singlar, stämmer eller inte.

LÄS OCKSÅ: 12 SITUATION NYBLIVNA SINGLAR GÅR IGENOM

Forskare har länge velat konfirmera eller dementera påståendet och nu har en forskargrupp från Carnegie Mellon University testat 527 personer i åldern 21-57 för att ta reda på sanningen. Genom att ta salivprov på samtliga deltagare tre dagar i rad kunde man därefter mäta kortisolnivåerna och få ett resultat.

Forskarna såg att singlar och nygifta par hade en högre nivå av kortisol i blodet än de som varit gifta en längre tid och kan således dra parallellen att singlar är stressade i högre grad än gifta par. Forskarna tittade även på kortisolnivåerna under dagen och generellt sätt kunde de se att man vaknar med en viss nivå kortisol som sedan går ner under dagen. Hos singlar tog det längre tid för kortisolnivån att sänkas än hos gifta par.

LÄS OCKSÅ: 19 SAKER SINGLAR ÄR TRÖTTA PÅ ATT HÖRA

Höga stressnivåer innebär en ökad risk för flera sjukdomar, bland annat högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Låt dock inte den här studien tynga dig om du är singel. En annan studie säger nämligen att singlar är lyckligare och har roligare än de som lever i en parrelation – de är antagligen lite smartare också…

Så. Så länge du är nöjd med ditt val och lycklig överlag har du ingenting att oroa dig för.

Källa: Refinery29

 

(9)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar