Annons

Annons

Den stilsmarta shoppingdetoxen


Den stilsmarta shoppingdetoxen

Utan shopping försmäktar jag på denna redaktion. Eller? ELLEs chefredaktör upprättar ett handelsembargo mot sig själv och testar shoppingdetox. Längst ner på sidan hittar du också modimanifestets 30-dagarsdetox. Testa du också.

Annons

av HERMINE COYET OHLÉN foto DAVID BURTON/TRUNKARCHIVES/BULLS

Mitt uppdrag: Tre månader utan shopping. Det ­låter kanske inte så oöverkomligt. Men det är svårt. Särskilt för den som har Stockholms bästa butiker och gallerior runt hörnet och jobbar på ELLE – omgiven av säsongens vackraste plagg och dagliga trendrapporter från världens alla hörn. Men jag gjorde det. Jag gick från sommar till vinter utan ett enda inköp.

Det började som en idé från boken Modemanifestet av mode­journalisten Sofia Hedström och fotografen Anna Schori. Sofia lyckades klara sig undan att shoppa under ett helt år. Det gick så långt att hon till slut började färga sina underkläder i rödvinsslattar.

Under året drabbades författaren av en hel del frestelser, som ett midjelångt pärlhalsband à la Coco Chanel och sexiga brasilianska bikinis från Salinas. Men Sofia rodde projektet i land och nu har hon skrivit en hel bok för människor som vill bli stilsmarta.

Själv har jag slagits både mot ångest och tvångstankar inför klänningar och smycken som väckt mitt habegär. Jag har glömt bort mig ett par gånger och glatt traskat in i olika affärer, lockad av något i skyltfönstret.

Men jag har stålsatt mig, uthärdat – och nu, så här i efterhand, känner jag mig faktiskt lättad.

Jag har frigjort en massa extra tid. Jag har inventerat min garderob ordentligt och gjort en lista på sådant jag verkligen önskar mig och som passar i min garderob.

Precis som Sofia har jag självklart också hittat ett och annat som jag glömt att jag redan hade.

Och så har jag rensat ut. Åtta kilo kläder och ett par kilo skor. Det hade nog blivit ännu mer om inte ELLEs stylist Lisa Lindqwister varit så mild och hängt tillbaka vissa saker som jag annars skickat raka vägen till Myrorna.

Det mantra jag nu bär med mig kommer från stylisten Jimmy Neda: ”Du ska bara behålla det du verkligen älskar.” Det innebär visserligen att jag har några vackra klänningar som är sisådär tre storlekar för små. Men nu när jag blivit stil­smart ska jag nog ta itu med den detoxen också.

Testa själv, följ modmanifestets stilsmarta shoppingdetox:

Modemanifestets shoppingdetox på Facebook.

(1)
(0)
(0)
Annons


Annons

Annons


Annons

För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Laddar