Annons

Annons

Så många av årets Oscarsfilmer klarar feministtestetFör att klara bechdeltestet ska filmen innehålla två kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra – om något annat än män. Inte så svårt. Eller?

Nu är det snart dags för Oscarsgalan. Av 189 nominerade i de icke-skådespelande kategorierna i år är 152 män. Det är ingenting ovanligt. Om man ser på statistiken över Oscarsgalans historia har dessutom bara 16 filmer av 88 som har har vunnit pris för bästa film haft en kvinnlig huvudrollsinnehavare. Och inte en enda kvinnlig regissör har nominerats på sju år.

Läs mer: 11 kvinnor som fick pinsamt dumma frågor – och golvade oss med sina svar

För att bedöma hur kvinnor framställs i film kan man använda sig av det så kallade bechdeltestet. Testet härstammar egentligen från den tecknade serien Dykes to Watch Out For av amerikanskan Alison Bechdel från 1985, men används numera som ett beprövat mått av etablerade tidningar.

Annons

Bechdeltestet är väldigt enkelt. Det är egentligen bara tre kriterier som filmen ska uppfylla för att bli godkänd.

Bechdeltestet:

  • Det ska finnas två namngivna kvinnliga rollfigurer

  • … som pratar med varandra

  • … om något annat än män.

Det borde väl inte vara så svårt? Vi har kollat hur många filmer som klarar testet av dem som i år har Oscars-nominerats i kategorin bästa film, och tyvärr var resultatet nedslående.

Knappa tre av nio filmer godkänns: Hidden Figures, som ju handlar om en grupp kvinnor, La La land och Arrival. De två sistnämnda klarade sig dock med nöd och näppe. Mer om det längre ner.

Årets Oscars-filmer och bechdeltestet:

arrivalposterArrival

Klarar bechdeltestet: Ja

Motivering: Det förekommer flera konverstioner mellan mor och dotter, men dottern namnges inte förrän precis i slutet av filmen. Arrival klarar sig därmed med nöd och näppe.

 

fencesFences

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: Det är bara en kvinna som får skärmtid i den här filmen, även om två andra kvinnor nämns men aldrig syns. Det förekommer en namngiven flicka i filmen också, men när de två namngivna kvinnorna möts pratar de om en man.

 

hacksawHacksaw Ridge

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: Jag förstår att ni är djupt chockade över att en krigsfilm av Mel Gibson inte klarar ett feministiskt test, men till tröst kan jag säga att det faktiskt finns två namngivna kvinnliga rollfigurer. De pratar dock aldrig med varandra.

 

hell_or_high_waterHell or High Water

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: I den här filmen är kvinnorna närmast att se som rekvisita, även om de faktiskt har förärats med namn.

 

hiddenfiguresHidden Figures

Klarar bechdeltestet: Ja

Motivering: Se poster. Filmen handlar om en grupp kvinnliga matematiker som kom in och styrde upp bland männen på NASA. True story.

 

la-la-land-poster-1-620x893La La Land

Klarar bechdeltestet: Njaa jo

Motivering: Emma Stones hänger med sina tre kvinnliga kompisar rätt mycket i filmen, men de namnges aldrig. Däremot pratar hon med sin chef Linda på fiket där hon jobbar. Men det är ett väldigt kort samtal.

lion-movie-poster-504x709Lion

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: Filmen har två viktiga kvinnliga karaktärer i skådespelarna Nicole Kidman och Rooney Mara, men den enda gången de träffas pratar de om en man.

 

manchester_by_the_seaManchester by the Sea

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: Det är inga kvinnor i filmen som pratar med varandra i den här filmen. Inte ens de två viktigaste karaktärerna som spelas av Michelle Williams och Gretchen Mol.

 

moonlightMoonlight

Klarar bechdeltestet: Nej

Motivering: Filmen har två viktiga kvinnliga rollfigurer som namnges, men man får aldrig se dem tala med varandra.

 

(117)
(0)
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar