ANNONSSAMARBETE MED GOTURKIYE.COM

Upptäck magiska Kappadokien – 5 upplevelser du inte får missa

Kappadokien Turkiet resa tips

En magisk get away till en plats som har allt: historia, äventyr, smaker och vyer. Ta med ditt pick och pack och någon du håller kär till Turkiets mest fotovänliga och äventyrsfyllda stad Kappadokien. Här är fem upplevelser du verkligen inte får missa!
20 mars, 2023

Charterresor och storstadssemester i all ära, men i år längtar vi efter att besöka gömda semesterpärlor för äkta kultur, autentisk mat och oförglömliga upplevelser. Och svaret finns faktiskt i hjärtat av Turkiet – närmare bestämt i Kappadokien.

Kanske är det första gången du hör om Kappadokien – men staden är faktiskt en av Turkiets mest populära semesterdestinationer. Det är en riktig guldgruva för dig som vill besöka en plats med spännande historia, fantastisk mat och nya äventyr. Så vad har Kappadokien att erbjuda? Här listar vi fem av stadens många upplevelser som du verkligen inte får missa.

5 upplevelser du inte får missa

1. Bo på världskända grotthotell

I Kappadokien kryllar det av naturliga underverk du inte får missa. En av dem är stadens fantastiska grottor som du hittar i Ürgüp. Några av regionens grottor har förvandlats till lyxiga boutiquehotell, så kallade “grotthotell”, där du kan njuta av lyxiga bekvämligheter som spa och turkiska bad – samtidigt som du tar del av den unika arkitekturen.

2. Luftballong i soluppgången

Som taget direkt från Pinterest: färgglada luftballonger som färgar himlen. En upplevelse som är både Instagram-vänlig och helt magisk. I orten Göreme lyfter hundratals luftballonger vid gryningen och når höjder på upp till 500 meter, med utsikt över majestätiska landskap och världskända “fairy chimneys”. En upplevelse du inte hittar någon annanstans!

3. Utforska omgivningen på hästryggen

Det sägs att namnet Kappadokien härstammar från Katpatuka, som betyder "de vackra hästarnas land". En ridtur här är inte som en vanlig ridtur, utan du rider genom fantastiskt landskap och genom tusentals år av historia. Det finns ridturer för alla – och en klar favorit är fullmåne-turen, där du får utforska den förtrollande staden på natten.

4. Känn smaken av Kappadokien

Denna semesterpärla har även en väletablerad vinframställningstradition sedan tusentals år tillbaka. Vingårdarna i Kappadokien har öppet året runt, så oavsett när på året du besöker regionen kan du boka in en smakrik vinprovning i solen. Där kan du smaka på lokala druvor som Emir, Öküzgözü, Kalecik Karası och Boğazkere. Emir-druvan är definitivt den största stjärnan i regionen – så se till att inte missa vinerna på just denna druva.

5. Tusentals år av historia

Kappadokien har nästan 200 underjordiska städer. Besök de fascinerande städerna Kaymaklı och Derinkuyu och ta del av regionens tusentals år långa historia. Det finns rykten att de byggdes på grund av epidemier och hårda klimatförhållanden – men vilka de första konstruktörerna var vet man faktiskt inte.

Älskar du historia är även ett besök vid Göremes friluftsmuseum ett måste. Från 400-talet till 1200-talet fanns det ett intensivt klosterliv i Göreme och än i dag finns kyrkor och kapell väl bevarade med originalmålningar som viskar om platsens långa historia.

För att ta del av Kappadokiens bästa sidor ska du besöka staden under höst, vinter eller vår. Vill du lära dig mer om Kappadokien och se mer av vad du kan göra under resa? Klicka här!

5 smarta tips på hur du packar semesterväskan
0:55

Efter reklamen: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

(0:55)

Slå på ljud