Reseguide: 7 saker att göra i trendiga Helsingfors

7 bästa sakerna att göra i Helsingfors

Lyxfrukost, modeshopping och bastu med dopp i havet. Följ med kreativa modebyrån Junis grundare Miia Koski en dag i designstaden Helsingfors.
08 april, 2019

1. Lyxig frukost på Café Kuuma

Restaurangen Boulevard Social i Helsingfors.

Här börjar jag min dag! Jag älskar den hälsosamma frukosten på Café Kuuma med avokadotoast, pocherade ägg, grön smoothie och kaffe. Det ligger i nyöppnade Garden – Center for Finnish fashion i Kämp Galleria. Det är också här jag och Martta Louekari som driver Juni tillsammans har vårt kontor. Det är inspirerande att arbeta i den vackra miljön med alla dessa begåvade finska designer.

2. Shopping på Garden

Kläder kombineras med böcker i Kämp Galleria i Helsingfors.

Finsk design på Garden i Kämp Galleria.

Miia Koski.

Miia Koski.

Garden är den perfekta starten på shoppingturen. Här finns åtta finska modemärken, en bokhandel, en butik med naturkosmetika och ett modegalleri. Marimekko ligger en trappa ner. En liten bit bort finns butiken Tre, fylld med finsk design. Ytterligare något steg bort finns vackra Artekbutiken. För vintage-designälskare är Artek 2nd cycle värd att kolla in, liksom vackra Gallery Lemmetti med modern och samtida finsk design.

3. Lunch på Boulevard Social

Lunch och efterrätter på Boulevard Social.

Lunch på Boulevard Social med inredning av Futudesign.

Kocken Tomi Björck har flera bra restauranger i Helsingfors (och en i Stockholm), men min favorit är Boulevard Social med läcker medelhavsmat och fin interiör av Futudesign, en av Finlands bästa designbyråer. Maten är superbra och cocktaillistan är gudomlig.

4. Konstrunda på Helsinki Contemporary

Utställning på Helsinki Contemporary

Hannaleena Heiska på Helsinki Contemporary.

Mitt favoritgalleri är Helsinki Contemporary med utmärkta utställningar och bra service. Jag älskar att titta in här närhelst jag är i närheten. Galerie Forsblom rakt över parken är också verkligen värt ett besök. Efter den uppvärmningen är det dags för Amos Rex, det nyaste museet i Helsingfors som haft permanent kö på helgerna flera månader efter öppnandet.

5. Allas sea pool – mitt i centrum

Allas sea pool i Helsingfors

Allas sea pool.

Det här är något jag är helt beroende av! Allas sea pool med bastu, ett dopp i havet, och sedan simma några varv i den uppvärmda poolen. Det är fantastiskt att vi har en utomhuspool mitt i centrum. Jag älskar att titta på båtarna medan jag simmar under bar himmel.

6. Pre–drink på Chapter

Restaurangen Chapter bjuder på fine dining och vinbar. Ett utmärkt urval av viner, underbara snacks och härlig atmosfär! Restaurangen ligger i Torikorttelit, den äldsta delen av Helsingfors. De små husen har renoverats och rymmer numera ett antal restauranger och butiker.

Bokhandel och kläder på Garden i Helsingfors

Böcker och mode på Garden.

7. Middag på Kuurna

Restaurang Kuurna har funnits ett tag, men är fortfarande min favorit. Litet, mysigt och romantiskt. Menyn ändras ofta med säsongsbetonade ingredienser men pepparbiffen är alltid med – bäst i stan! Kocken Antto Melasniemi har flera restauranger i Helsingfors, och alla är bra. För finsk mat är Ateljé Finne bra. Pontus är en perfekt kvartersbistro. Vill du fortsätta kvällen med drinkar, musik och nattpizza är det Jackie som gäller.

Läs mer:

Sandra Beijers ultimata weekendguide till New York

Emilia De Poret: ”En liten guide till London”

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: