ANNONSSAMARBETE MED APOLLO

Grekland – det nya vandringsparadiset

En härlig vandring mellan vingårdar eller en mer utmanande tur med inslag av klättring på ruiner? Att vandra på semestern blir allt mer populärt. Här kommer 5 tips vid vandring i Grekland.

Allt fler svenskar väljer att kombinera fysisk aktivitet med sol och bad på semestern. Nytt för i år är att via resebolaget Apollo att boka kompletta vandringsresor med guide, inklusive flyg, boende och måltider.

– Vår satsning på vandring är ett resultat av att det har varit ökad efterfrågan på sådana resor. Vilket är förståeligt – vandring är ett perfekt sätt att ta del av naturupplevelser. Dessutom påverkar det både fysisk och mental hälsa positivt, säger Daniel Barkland som är marknadschef på Apollo.

Underbar vandring i Pindusbergen.

KLARA FLODER OCH STORSLAGEN NATUR

Till sensommaren anordnas vandringsresor till Pindusbergen i regionen Zagoria och på Kreta. Det är områden som givetvis även går utmärkt att besöka för den som vill vandra på egen hand. Zagoria är känt för sin vilda natur, täta skogar och klara floder. Byarna i området är skyddade av Unescos världsarv med välbevarade hus i traditionell byggkonst och smala stenlagda gränder. Från de små samhällena går stigar ner till världens djupaste ravin: Vikos, där flera vackra vandringsleder finns att upptäcka.

På den populära ön Kreta finns två fina vandringsleder. Den ena går längs öns största ravin, Samaria, som är känd för sin storslagna natur. Vandringen längs ravinen är på vissa ställen ganska avancerad, då leden bara är 4 meter bred och omges av 500 meter höga bergssidor.För den som söker en enklare tur är leden som börjar i byn Imbros ett bra alternativ. Den 8 kilometer långa sträckan tar cirka 2,5 timmar att vandra och är öppet året runt.

En kort bil- eller busstur från båda lederna ligger ytterligare en nykomling bland Apollos hotell: Alegria beach resort. Hotellet är ett familjekoncept, ligger placerat på öns vackra sydkust och erbjuder aktiviteter för hela familjen.

Vingårdar i Näktergalens dal

Näktergalens dal är namnet på ön Samos storslagna vandringsparadis. Leden erbjuder en vacker tur genom vingårdar till toner av näktergalens skönsång. Här blandas slingrande småvägar med öppna vyer över havet och olivlundarna.

Näktergalens dal är något av Samos stolthet och bjuder på en vacker vandringstur genom vingårdar till toner av näktergalens skönsång.

no

– Under sträckan passerar man också bergsbyarna Vourliotes och den pittoreska byn Manolates, där det känns som om tiden stått stilla. Här kan du passa på att promenera bland mysiga gränder och njuta av en storslagen utsikt, säger Daniel Barkland.

”The Lava paths” (lavastigarna) är namnet på Lesvos vandringsleder som går längs öns förstenade skog. Skogen bildades efter ett vulkanutbrott för 20 miljoner år sedan då lava och aska täckte hela området. Den förstenade skogen finns idag med på Unescos världsarvslista och räknas som den största i sitt slag. På ön, som är ett perfekt resmål för den som älskar det genuina Grekland, hittas även det nybyggda boutiquehotellet Porto Plomari.

Boutiquehotellet Porto Plomari är en tidigare olivfabrik.

– Hotellet är en restaurerad gammal olivfabrik där man blandat ursprungligt material med modern inredning och arkitektur. Det har resulterat i ett jätteläckert hotell i industriell stil precis vid vattnet. Här kan man bara ta det lugn och vila upp sig i den rofyllda atmosfären och delta i yogapass, gruppträning eller spela padel, säger Daniel Barkland.

5 Tips vid vandring i Grekland

1. Planera din rutt

Oavsett om du väljer att vandra med guide eller själv så är det bra att ägna tid åt att lära känna området du ska vandra i. Studera gärna kartor över rutterna och läs gärna vandringsguider för att inte missa pärlorna, men också för att kunna undvika risken att gå vilse.

2. Börja i tid

Gå hellre upp tidigt på morgonen än att du kommer iväg för sent på dagen. Det kan vara lockande att försöka tajma en solnedgång men tänk på att det snabbt blir mörkt och det är inte alltid enkelt att hitta tillbaka. Prata gärna med hotellet så brukar det att gå att ordna frukostpaket att få med sig.

En planering av rutten är ett måste.

3. Välj rätt skor och kläder

Underlaget kan variera och klimatet ändras under vandringen för den som går en längre rutt. Klä dig därför i tunna plagg som skyddar större delen av kroppen, t.ex. en skjorta. Tänk på att ha bekväma skor och skydda huvudet från solen med en hatt eller keps. Och se över väderprognosen för dagen innan du beger dig ut.

4. Gå säkert

Ge dig inte ut utan att meddela hotellet och se till att mobilen är fulladdad. Se till att ha det lokala räddningsnumret inlagt på din mobil.

5. Rätt packning

Fyll gärna en lätt ryggsäck med vatten, något att äta, plåster samt solkräm så att du kan fylla på. En extra powerbank är aldrig fel.

Här kan du läsa mer om Apollos aktiviteter och hotellutbud!