Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Eclairs med moccakräm

18 aug, 2015 
AvCassandra Lindblom
En eclair är en klassisk fransk bakelse som smälter i munnen! Lite pyssliga att baka, men väl värda besväret. Till ett sommarfördelsedagskalas, kanske?
Annons
Eclairs med moccakräm.
Eclairs med moccakräm.

20 st

Petit chouer:

125 g smör

1 1/4 dl vatten

1 1/4 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 msk strösocker

2 dl vetemjöl

5 ägg

Moccafyllning:

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

125 g äggula (ca 6–7 st)

1 dl maizena

1/2 dl espressokaffe

50 g smör

Glasyr:

3 dl florsocker

1 1/2–2 msk vatten

Garnering:

100 g choklad

florsocker (att pudra över)

kanderade eller färska obesprutade violer

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°, varmluft (har du inte varmluftsugn så kan du behöva höja temperaturen något). Smält smöret. Blanda i mjölk, vatten, salt och strösocker. Låt koka upp. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en fast smet. Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Spritsa ut degen på en plåt, cirka 10 cm långa, och 1–2 cm tjocka, korvar med en tyll. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun yta. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop. Ta ut dem ur ugnen och stick ett litet hål på kortsidan så att ångan kan pysa ut. Det här fungerar som en tryckutjämning och gör att de inte faller ihop när de svalnar. Du släpper även ut fukt vilket säkrar att de är torra och fina på insidan.

Annons

Förbered kaffefyllningen: koka upp mjölk, grädde och socker. Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning. Ställ tillbaka blandningen på spisen. Värm under kraftig vispning på låg värme tills krämen tjocknat. Ta från värmen och häll över krämen i en skål. Tillsätt espresso och smör. Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.

Fyll espressokrämen i en sprits med tyll. Skär ett snitt i ena långsidan av petichouerna och fyll med kräm.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred eller ringla den över bakelserna. Smält choklad och ringla över glasyren när den stelnat något. Avsluta med florsocker.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons