Ljuvliga chokladcupcakes med salt kola-frosting

cupcakes med kola

Satsa på drömmiga cupcakes! Dessa chokladcupcakes är underbart goda. Servera med salt kola-frosting och svårslagna kolaflarn.
01 oktober, 2019

Receptet kommer från Emma Brink Rask.

12 stycken

Cupcakes:

120 g (ca 2 dl) vetemjöl

50 g (knappt 1 dl) kakao

180 g (ca 2 dl) strösocker

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

2⁄3 dl vegetabilisk olja

1/2 dl varm mjölk

1 dl varmt kaffe

Salt karamell-frosting:

200 g rumstempererat smör

150 g (ca 1 2⁄3 dl) muscovadosocker

150 g cream cheese

2 tsk vaniljsocker

100 g karamelliserad mjölk + lite extra att ringla över

Kolaflarn:

12 Werthers original-karameller

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170° varmluft (190° vanlig ugn) och sätt 12 formar i en muffinsplåt.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör samman ägg och olja och rör ner i de torra ingredienserna.
  3. Tillsätt den varma mjölken och kaffet lite i taget och rör om till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i formarna, fyll dem bara till hälften, och grädda i ca 15–18 minuter. Låt svalna helt.
  5. Vispa smöret och sockret i 5–7 minuter tills sockerkristallerna har försvunnit.
  6. Tillsätt cream cheese och vaniljsocker och vispa tills det gått ihop. Tillsätt den karamelliserade mjölken lite i taget medan du vispar.

    Sätt ugnen på 175° varmluft (200° vanlig ugn).

  7. Lägg kolorna på bakplåtspappersklädd plåt och baka i ca 10 minuter tills de har smält och bubblar, men inte fått färg.
  8. Ta ut dem, låt svalna helt och lyft sedan upp dem med en stekspade.
  9. Dekorera cupcakesen med frosting, ringla över lite extra karamelliserad mjölk och toppa med flarnen.

Foto: Lennart Weibull

Recept på chokladcupcakes med saltkola

Chokladcupcakes med salt kola-frosting.

LÄS MER: Oemotståndliga pistaschcupcakes med lime