Klassisk ciabatta med dinkel

lyxigt ciabattabröd med dinkel

En italiensk klassiker! Denna ciabatta med dinkelmjöl må ta tid att jäsa, men resultatet är magiskt.
08 november, 2019

2 stora bröd

Du behöver:

Dag 1:

10 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk salt

10 dl dinkelmjöl fullkorn

Dag 2:

10 dl dinkelmjöl

2 dl olivolja

1 tsk salt

3 dl ljummet vatten

Gör så här:

Dag 1:

  1. Rör ut jästen med kallt vatten och salt.
  2. Rör i mjölet så att det liknar en gröt.
  3. Täck med plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.

Dag 2:

  1. Rör ihop degen från dag 1 med siktat dinkelmjöl, olja, salt och vatten.
  2. Arbeta degen i 10 minuter med köksmaskin eller med elvisp med degkrokar – den ska vara lös och klistrig.
  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250° och låt en plåt bli varm i ugnen.
  5. Ta ut den, lägg på bakplåtspapper.
  6. Forma degen till två stora bröd och lägg på plåten.
  7. Skär 5 snitt i varje bröd och sikta över lite mjöl.
  8. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sätt en ugnsform med lite vatten i botten av ugnen för ångeffekten.
  9. Grädda i 25–30 minuter och låt svalna på galler.
Recept på klassisk ciabatta med dinkel

Klassisk ciabatta med dinkel.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth

LÄS MER:

Lyxigt och enkelt – så gör du smakrika lobsterrolls med hembakat briochebröd

Krämig pasta med brödkrips, grönkål och pocherat ägg