Chokladbakelser med kaffe

Recept på chokladbakelser med kaffe

Kaffe och choklad – sant! Dessa chokladbakelser med kaffeskum och karamellöverdrag är helt underbara.
13 februari, 2020

12 bakelser

Chokladbakelser:

150 g mörk choklad

150 g smör

3 ägg

1 1/4 dl (125 g) strösocker

1⁄3 dl (25 g) farinsocker

1 1/4 dl (75 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

Kaffeskum:

3/4 dl (80 g) strösocker

2 1/4 msk (50 g) glukossirap

1/2 dl nybryggt kaffe

½ dl äggvita

2 msk (20 g) strösocker

Karamellfyllning:

150 g dulce de leche

¼ tsk flingsalt

Karamellöverdrag:

200 g choklad med karamellsmak

Garnering:

Guldströssel

Gör chokladkakan så här:

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Klä en fyrkantig kakform, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  3. Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör i en liten kastrull.
  4. Rör om då och då och ta från värmen så fort allt smält ihop.
  5. Vispa upp ägg, socker och farin till en ljus massa med elvisp.
  6. Rör ner chokladsmöret i äggvispet.
  7. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner i smeten.
  8. Rör till en slät massa.
  9. Fördela i kakformen och grädda i 20–25 minuter i ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna helt.
  11. Låt gärna vila över natten.
  12. Ta ut 12 rundlar ur kakan med en kakutskärare eller ett glas.
  13. Spara kakresterna i frysen för annat bruk, de kan t ex smulas över hemgjord glass.

Gör kaffeskum så här:

  1. Koka upp socker, glukossirap och kaffe i en liten kastrull.
  2. Låt koka till en temperatur på 117°.
  3. Vispa äggvita och socker till en fast massa med elvisp.
  4. Slå den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitemassan, vispa hela tiden kraftigt.
  5. Vispa i ytterligare 5 minuter, till ett blankt och fast skum.
  6. Fyll en spritspåse med skum och spritsa ut höga toppar på kakbottnarna.

Gör karamellfyllning så här:

  1. Blanda dulce de leche och salt.
  2. Fyll en spritspåse med blandningen och sätt på en lång tyll.
  3. Spritsa karamell i mitten av gräddskummet på varje bakelse.
  4. Låt gräddbollarna vila i rumstemperatur 1 timme före servering.

Gör karamellöverdrag så här:

  1. Hacka karamellchokladen fint och smält över vattenbad på mycket låg värme.
  2. Balansera bakelserna på gaffel över skålen med choklad, skeda choklad över så bakelserna så de täcks helt av karamellchoklad medan överskottet droppar tillbaka ner i skålen.
  3. Ställ bakelserna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö gärna guldströssel över.
  5. Förvara svalt fram till servering.
Recept på chokladbakelser med kaffe

Chokladbakelser med kaffe.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm

Drömmigt goda rosa minipavlovabakelser