Brownie med kaffe- och mjölkchokladkräm

Recept på brownie med kaffe- och mjölkchokladkräm

Godbitar med tre slags choklad och kaffe! Testa triple brownie med kaffe och mjölkchokladkräm. Tillagas dagen före servering.
10 februari, 2020

Triple brownie:

200 g mörk choklad

200 g smör

3 ägg

2 dl (200 g) strösocker

⅔ dl (50 g) farinsocker

2 dl (125 g) vetemjöl

¼ tsk salt

½ dl nybryggt kaffe

60 g mjölkchoklad

60 g vit choklad

Mjölkchokladkräm:

150 g mjölkchoklad

1 blad gelatin

2 äggulor

1 msk (15 g) socker

¾ dl vispgrädde

¾ dl standardmjölk

½ tsk kaffepulver

Garnering:

Gärna ätbara blad eller blommor och guldströssel

Gör triple brownien så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Klä en fyrkantig kakform, ca 18 x 28 cm, med bakplåtspapper.
  3. Hacka den mörka chokladen och smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Vispa upp ägg, socker och farin med elvisp och blanda sedan ner det smälta chokladsmöret i äggmassan.
  4. Blanda mjöl och salt och sikta ner i smeten.
  5. Rör ihop med kaffe.
  6. Hacka de två sorterna choklad grovt och vänd ner i smeten.
  7. Fördela i formen och grädda i ca 25 minuter tills kakan är fast i kanterna men mjuk i mitten.
  8. Låt svalna och stå svalt, gärna till nästa dag.

Gör chokladkrämen så här:

  1. Hacka mjölkchokladen fint och smält försiktigt i en skål över vattenbad.
  2. Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
  3. Vispa upp äggulor och socker med elvisp i en annan skål.
  4. Värm grädde, mjölk och kaffepulver till kokpunkten i en kastrull.
  5. Blanda ner gräddblandningen i äggvispet under konstant omrörning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 83° under vispning.
  7. Ta från värmen, vrid vattnet ur gelatinet och smält ner det i den varma krämen.
  8. Slå krämen över den smälta mjölkchokladen och rör i mitten av skålen med en slickepott, tills krämen samlat sig och blivit blank.
  9. Täck skålen med plastfolie och låt stå kallt i minst 12 timmar, gärna till nästa dag.

Vid servering:

  1. Skär kakan i avlånga stänger.
  2. Fyll en spritspåse med kräm och spritsa chokladkräm över kakorna.
  3. Garnera gärna med ätbara blad och guldströssel.
Recept på brownie med kaffe- och mjölkchokladkräm

Brownie med kaffe- och mjölkchokladkräm.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Bjud på chokladbakelser med kaffe

Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

Festlig kladdkaka – med 8 toppingar