Annons

Annons

Så hittar du det perfekta röda läppstiftet!Det röda läppstiftet – stjärnan i makeupgarderoben. Men hur hittar man rätt nyans? Vi har bett en riktig läppstiftsexpert reda ut hur man gör.

Man kan inte förneka att det röda läppstiftet är skönhetsvärldens motsvarighet till modevärldens ”lilla svarta”. Det röda läppstiftet är den lysande stjärnan i makeupgarderoben och julen är därför den perfekta tiden att lyfta fram den klassiska looken.

En av de vanligaste svårigheterna med rött läppstift är att hitta rätt nyans – så vi på ELLE har tagit till en expert för att lösa denna eviga fråga åt dig.

Cliniques färgexpert Matin Maulawizada är proffs på hur man bäst hittar den perfekt röda nyansen. Matin älskar röda läppar och har arbetat med kändisar som Claire Danes, Margot Robbie och Angelina Jolie. Vi fick Matins bästa tips på hur du hittar en bra och personlig röd färg, som passar just dig. Perfekt inför julsäsongen.

1. Känn dina undertoner

Nyckeln till att hitta rätt röd nyans är att följa hudens undertoner, ställ frågan; ”hur arbetar min underton tillsammans med läppstiftets kulör?”. För att identifiera din underton, kolla på undersidan av handleden. Om  ådrorna ser blå ut har du kalla undertoner, men om ådrorna ser grönaktiga ut så har du varma undertoner.

Precis som din hud, har läppstift också undertoner.

”Varmt läppstift har ofta en orangeröd ton när du ser på det”, förklarar Matin och fortsätter: ”Ett kallt, rött har oftast en blå-röd, som en djup rosenröd ton.”

Nu har du två val: Om du vill ha röda läppar som man verkligen lägger märke till: Välj en röd som har undertoner motsatta din huds underton. Om du vill ha en chic look: Välj en röd ton som har samma undertoner som din hud.

2. Testa stiftet på dina läppar

De flesta av oss skulle aldrig köpa ett par jeans utan att först prova en mängd varianter. Matin rekommenderar samma approach när det kommer till rött läppstift. Du måste prova det på och inte bara välja utifrån en färgkarta eller prova det på din hand som de flesta av oss gör.

”Även om läppstiftet ser varmt eller orange ut, så kan det ändras när du applicerar det på dina läppar, då kan det plötsligt se blått ut”, berättar Matin. Särskilt när du söker en ren rödfärg så är det viktigt att testa färgen precis där den ska vara – på dina läppar.

”På vissa kvinnor med naturligt mörkare läppar kan även en orange-röd se lite kall eller blå-röd ut”, säger Matin. ”Det enda sättet att veta om det passar är att applicera det och se hur det ser ut”. Ett råd: När du testar i butik, be personalen rengöra läppstiftet innan du applicerar det för att undgå andras bakterier.

3. Lek!

Den rätta röda för din jullook handlar inte bara om färg. Du ska också välja rätt formula och finish för dig. Du behöver inte alltid gå efter den klassiska, Hollywoodröda sammetslooken. ”Det är verkligen svårt att säga att alla borde bära matta röda läppar den här säsongen”, säger Matin. ”En kvinna kanske inte känner sig bekväm i en matt röd look. Den röda som passar är den du som du känner dig självsäker i”.

4. Låt den röda stå för sig själv

Du har gjort det! Du har funnit det perfekta röda läppstiftet. Nu ska du hitta rätt rouge, ögonskugga och eyeliner. ”Om du tvivlar och inte vet hur du ska komplettera din makeup så måla en röd läpp och gör inget mer”, säger Matin. ”Du kan inte misslyckas. Det är ultramodernt med den här enkla looken. Applicera eventuellt lite foundation, borsta dina ögonbryn och du är klar!”

lappstift clinique rott

Clinique Pop matte, 235 kr, Chubby stick intense,  210 kr och Pop, 235 kr.

(0)
(0)
Annons


Annons


Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
Annons

Laddar