Annons

Annons

Gillade du Mamma Mia? Då kommer du att älska att Sverige nu gör en ny stor musikalfilm


Gillade du Mamma Mia? Då kommer du att älska att Sverige nu gör en ny stor musikalfilm

Efter "Mamma Mia!" och "Känn ingen sorg för mig Göteborg" – nu kommer Sveriges nästa stora musikalsatsning.

Filmen En del av mitt hjärta, som baseras på Tomas Ledins musik, har premiär julen 2019. I huvudrollen ser vi Malin Åkerman, som gör sin första stora roll i Sverige. ELLE har fått en pratstund med Malin – om filmen och om att ledsna på frågan om varför det inte finns några stora filmroller för kvinnor och istället ta beslutet att starta ett eget produktionsbolag

Annons

Hur känns det, det här är din första filmroll i Sverige någonsin?

– Jättespännande! Pirrigt, kul – och såklart, en jättestor utmaning. Det var i går som det verkligen slog mig, när vi satt tillsammans och hade en sådan här ”table read”, att wow det här blir något nytt. Jag läser aldrig på svenska och när jag nu gjorde det så märkte jag att rytmen ju är helt annorlunda i det svenska språket. Jag är jättenervös men det ska bli kul, jag älskar utmaningar!

Hur mycket svenska pratar du, vanligtvis?

– Någon gång i månaden, typ. Men jag pratar mycket svengelska med min syster och min mamma. När jag är i Sverige blir jag lätt lite trött i huvudet, de första dagarna. Det tar en stund att komma in i det!

Din son, pratar han svenska?

– Han förstår svenska, och jag hoppas att han ska lära sig mer i sommar när jag är här och filmar, vi kommer ju att vara här i tre månader, från juni till slutet av augusti. Det är ju ett perfekttillfälle att verkligen lära sig. Men jag pratade mycket svenska med honom när han var liten, fram till att han började skolan.

Malin Åkerman på presskonferensen för filmen ”En del av mitt hjärta”.

Hur förbereder du dig inför inspelningen?

– Vi kommer repetera mycket, både dans och sång. Men för mig så handlar det ju också om att lära mig det svenska uttalet. Min plan är att lära mig alla repliker redan nu så att jag kan fokusera på att säga allt rätt sedan, och bygga upp karaktären och så.

Vad känns roligast med det här?

– Att det ska spelas in i Sverige, det känns SÅ kul att göra något på hemmaplan. Både för mig och min familj – hela tjocka släkten. Det känns lite som att jag gör det här för dem också.

Vad har du för relation till Ledins texter och musik?

– Jag har ju inte vuxit upp med hans musik, inte alls. Men hans musik är fantastisk och jag förstår verkligen varför han är så älskad.

När det kommer till musikal, har du själv någon musikalfavorit?

– Ja, La La Land! Vissa gillade den inte men jag älskade den! Det kändes verkligen som det gamla Hollywood fick möta det nya Hollywood i den filmen. Jag hade en så fin känsla när jag gick ut ur biosalongen. Karaktärerna kändes så grundade, som riktiga människor. Annars så gillar jag Moulin Rouge väldigt mycket.

En del av gänget som ska stå framför – och bakom – kameran när det är dags för 2019 års julfilm, ”En del av mitt hjärta”.

Varför sa du ja till det här projektet?

– Jag älskar att manuset är så seamless, att det känns så naturligt att sjunga. Ibland kan musikal kännas lite ologiskt. Typ ”men varför sjunger ni nu, du ber ju bara om en kopp kaffe?”, men så är det inte här. Man förstår verkligen varför de sjunger.

I Sverige, och i stora delar av världen, har #metoo betytt mycket. I USA har Time’s Up spelat en stor roll och här i Sverige har #tystnadtagning engagerat en hel filmvärld. Hur är det att vara med i en stor produktion efter allt detta?

– Den här produktionen känns oerhört respektfull, dessutom är det en kvinna i huvudrollen, det är en female leading role, hur underbart är inte det? Men även innan allt det här hände var jag så trött på frågan om varför det inte finns så många kvinnliga roller. Jag har startat mitt eget produktionbolag och ska nu göra en film i USA med en kvinnlig regissör och en kvinnlig manusförfattare. Jag ska spela huvudrollen… Det är verkligen mitt eget projekt! Det är dags för oss alla, båda sidor, att ta ansvar, det är dags att put our stake in the ground and go ”alright, I am here and I’m going to do it”. Det är lätt att sitta och klaga, att inte göra något. Det är dags att take action!

Läs också: Här är den nya trailern till Mamma Mia 2 – med en ny (nåja, nästan) ABBA-låt!

Foto IBL, Ivan da Silva

(101)
(0)
(0)
Annons


Annons


Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
Annons

Laddar