Annons

Annons

Ny forskning: Du blir en bättre människa av dina syskon


Ny forskning: Du blir en bättre människa av dina syskon

Det är inte bara föräldrarna som lär dig att vara snäll – dina syskon har också betydelse för din empatiska utveckling, visar ny forskning. Och det är inte bara de äldre syskonen som påverkar de yngre.

Hur ens plats i syskonskaran påverkar din som person finns det redan väldigt mycket forskning kring. Storasyskon blir exempelvis oftare chefer, medan yngsta syskonet har störst chans att bli rik och dessutom är bättre bilförare än övriga bröder och systrar.

Annons

Nu visar forskningen dessutom att du har dina syskon att tacka för att du kan känna empati! Tidigare trodde man snarare att det var från föräldrarna ens förmåga att känna empati kom, men nu visar det sig alltså att även syskon har en viktig roll att spela.

Läs också: 17 saker alla som har vuxit upp med syskon känner igen

Det är forskning från universitet i Calgary, Laval, Tel Aviv och Toronto som visar att barn med storasyskon som är lugna, snälla och stöttande är mer empatiska än de om inte har dessa syskon. Studien har publicerats i tidskriften Child Development.

Undersökningen gjordes på 452 syskon i Kanada, samt deras mammor. Barnen var mellan 18 månader och 4 år gamla när de började följas i 1,5 år. Det forskarna ville se var hur barnens empati utvecklades under denna tidsperiod.

Detta gjorde man genom att videofilma barnens interaktioner hemma med familjen, samt intervjuer med mammorna. Man testade sedan barnen genom att se hur de reagerade när en forskare låtsades skada sig framför dem.

Läs också: Studier: Därför är äldsta barnet bäst

– Tidigare har man trott att det har varit det äldre syskonet som haft en större betydelse för det yngre syskonet än tvärtom. Men vi såg att både det yngre och det äldre syskonet påverkar varandras empatiska förmåga, och tidigare än man trott, säger Marc Jambon, forskare vid universitet i Toronto.

Man kunde även se att åldersskillnaden hade betydelse. Ju större åldersskillnad desto mer inflytande hade storasyskonet över småsyskonet.

Men det fanns en kombination där sambandet inte verkar gälla på samma sätt: När barnaskaran består av en storasyster och en lillebror har det yngre syskonet inte lika stor påverkan på det äldre.

Källa: Huffington Post 

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

(58)
(0)
(0)
Annons


Annons


Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
Annons

Laddar