Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Så reagerar omvärlden på Aviciis album Tim: ”Ett hoppfullt farväl”

07 jun, 2019 
AvEmma Castman
Porträttbild på Avicii
Tim ”Avicii” Berglings postuma album Tim är äntligen ute – och sedan släppet har reaktionerna strömmat in. Många är eniga om att plattan är lika med magi, medan andra anser att det är mycket som saknas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nästan ett år efter att Tim Bergling tragiskt gick bort kom nyheten om att musiken han arbetat med före sin död kommer att färdigställas och släppas i form av ett postumt album vid namn Tim. Redan den 10 april släpptes den första singeln SOS, och en månad därefter kom låten Tough love.

”De låtskrivare som Tim samarbetade med på albumet tog vid för att slutföra låtarna och komma så nära hans vision som möjligt”, skrev Avicii Music AB:s presskontakt Ebba Lindqvist i ett pressmeddelande i samband med att nyheten om ett nytt album kom.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

På Sveriges nationaldag blev hela albumet offentligt och sammanlagt finns tolv låtar med på plattan. Carl Falk, Joakim Berg, Salem Al Fakir och Vincent Pontare är några av de som står bakom musiken, och på albumet har kända artister som Chris Martin, Imagine Dragons, Aloe Blacc och Agnes valt att gästspela.

Fans från hela världen hyllar albumet Tim

I samband med musiksläppet publicerade den amerikanska artisten Aloe Blacc en bild på Instagram föreställande albumomslaget och texten:

Annons

”Kära Tim, du skapade magi och förändrade spelet. Nu när du är borta är det inte det samma, men jag är glad över att få vara en del av det här igen.”

I inlägget förklarar Aloe Blacc också att Tim innan sin bortgång kontaktat honom och sagt att han ville att han skulle sjunga till låten SOS, vilket han nu gör.

På Twitter har fans från hela världen kommenterat den nya skivan, och de flesta är eniga om att de tycker att den är väldigt bra:

Svenska recensenter tycker att någonting saknas

Trots flera hejarop finns det de som inte är lika säkra på att albumet rakt igenom är en hit. Aftonbladets recensent Markus Larsson säger till exempel att plattan känns ”Mer Marrakech än Summerburst”, och menar att vi befinner oss ganska långt ifrån Aviciis tidigare material. Samtidigt tycker han att två spår sticker ut:

Annons

Heaven med Chris Martin är kanske den låt som låter mest klassisk Avicii. När ett housepiano från genrens gamla skola börjar hamra är det lätt att föreställa sig hur en arena försvinner i ett lyckligt inferno av konfetti och fyrverkerier.”

”Den andra låten är avslutningen Fades away med Noonie Bao, en blandning av psalm och fjorton stycken energidrycker.”

Markus Larsson avslutar sin recension med följande ord:

Tim är ju egentligen ingen skiva. Det är ett hoppfullt farväl. Nu tillhör scenen någon annan.”

Chris Martin
Chris Martin från Coldplay gästspelar på låten Heaven. Foto: TT

Även Expressens recensent Anders Nunstedt har delad mening om albumet. Han poängterar att de inblandade post–producenterna har gjort ett utmärkt jobb med att förvalta Aviciis arv:

Annons

”Aviciis unika känsla för melodier skiner igenom på albumet, den positiva hitkänslan är uppenbar.”

Samtidigt tycker han att det är en skiva som väcker många frågor:

”Det som kan göra musiken svår att ta till sig är att albumet sannolikt inte hade låtit så här om han varit vid liv i dag. Avicii står med som producent på samtliga spår, men är det så här det hade låtit om han tagit dem ända in i mål? Är samtliga sångare som medverkar hans förstahandsval? Hade Tim rymt just de här tolv spåren om han fortsatt skriva musik efter resan till Oman i april 2018? Hypotetiska frågor som aldrig kommer att få några svar.”

Båda tidningarna har gett albumet tre av fem i betyg.

Foto: Amy Sussman/TT

Läs mer:

Nu släpps Aviciis nya låt Tough love – med Agnes Carlsson

Agnes Carlssons ord om nya Avicii-låten

Så reagerar omvärlden på Aviciis låt Tough love: ”Något överraskande”

Annons