Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Frida Gustavsson är aktuell i tv-serien Dröm på SVT

16 aug, 2019 
AvEmma Castman
Frida Gustavsson
Frida Gustavsson har klivit av catwalken och tagit steget in på vita duken. Hör supermodellen berätta om nya serien Dröm – och hur hon drar nytta av modellandet när hon skådespelar.
Annons

I mer än halva sitt liv har Frida Gustavsson, 26, haft catwalken som sin arbetsplats. Hon har bott i New York och Paris, gjort omslag för Vogue, varit modell för Victoria’s Secret och gått visningar för både Chanel och Dior.

Hennes milslånga cv gör henne till Sveriges mest framgångsrika modell – men sedan en tid tillbaka har hon valt att lägga karriären på hyllan. I stället har hon tagit upp barndomsdrömmen om att bli skådespelare och satsat helhjärtat på det.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Jag jobbar inte alls med modellandet längre. Det är jätteläskigt att säga för jag har aldrig vågat erkänna att det är skådespelare jag vill vara. Vare sig för mig själv eller för mina vänner. För mig är det stort att kunna titulera mig skådespelare, men får man betalt för att göra det och kan försörja sig på yrket då är man väl ändå skådis, säger Frida när vi träffar henne.

I mars i år gjorde Frida långfilmsdebut i den verklighetsbaserade filmen Eld & lågor – och nu är det dags för supermodellen att ta sig an ytterligare ett projekt. Nämligen dramaserien Dröm på SVT.

Annons

Frida Gustavsson spelar Thea i SVT-serien Dröm

Serien Dröm är ny på SVT i höst och handlar om en grupp ungdomar som börja drömma sanndrömmar om sin egen framtid. Genom fantasierna får de reda på saker som är på väg att hända – hemska saker som kan ha förödande konsekvenser om de inte stoppas i tid. Men de får också veta vilka de är 20 år framåt i tiden – och där väntar både glädje och besvikelse.

Frida Gustavsson
Frida Gustavsson tillsammans med sina motspelare i serien Dröm. Foto: Palladium/SVT

Dröm är som en svensk Stranger things skulle jag säga. Jag tror att vi har väntat på den här typen av modig och ambitiös dramaserie för en yngre publik länge. I serien spelar jag en 12-åring, fast i en 33-årig kvinnas kropp, som kan styra mina drömmar och förändrar välden.

Annons

Drömde om att bli skådespelare redan som liten

Att Frida har valt att gå från modell till skådespelare är inte helt oväntat. I alla fall inte för de som följt henne sedan barnsben. Redan som liten höll hon nämligen på med teater, och målsättningen har alltid varit tydlig – någon dag ska skådespelandet vara hennes jobb.

Som 12-åring blev Frida scoutad av en modellagentur, och planerna på att jobba med teater och film las på hyllan för ett tag. För ett par år sedan kom dock suget efter att agera tillbaka, och Frida bestämde sig för att flytta hem och återuppta sin barndomsdröm.

– När jag kände att jag hade gjort modellandet på bästa sätt bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Sverige. Jag sökte till scenskolan, men kom inte in. Gick en förberedande teaterutbildning och sen kom Eld och lågors manus. På den vägen är det.
Så här i efterhand, känner du att du kan dra nytta modellandet när du skådespelar?

Annons

– Ja, det känner jag. Dels har jag erfarenhet av att stå framför en kamera. Det är naturligt för mig att förhålla mig till den, tänka på varifrån ljuset kommer och när det blixtrar. Det är små sådana nyanser som jag tror underlättar för film och tv-skådespeleri. Men också att jag är van vid att jobba väldigt mycket. Jobba hårt, och jobba långa dagar. Bli sminkad och klämd på, stå på olika jobbiga sätt, frysa och bli varm. Allt det där har jag ju gjort sedan jag var 12 år.
Du har arbetat som modell i mer än halv ditt liv, har det påverkat dig?  

– Det är svårt att säga, för jag kan ju inte jämföra med något annat. Jag har pratat ganska mycket med min bror Erik om det. Frågat hur det har varit för honom, för jag vet ju inte hur det är att vara en normal tonåring. Jag har aldrig gått på hemmafest eller varit i skolan, för jag gick gymnasiet på distans. Så ja, som sagt. Det är svårt att säga. Men i det stora hela känner jag mig väldigt glad över hur jag har haft det. Jag har fått med mig väldigt mycket av det.

Annons
Frida Gustavsson - från modell till skådespelareBrand logo
Frida Gustavsson - från modell till skådespelare

Foto: Anders Wiklund / TT

Läs mer:

Annons