Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Är Caia Cosmetics nya parfym för lik Stora Skuggan?

14 nov, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Den 15 november släpps Senteur de Caia, Caia Cosmetics nya parfym. Men flaskans design påminner rejält om en redan existerande formgivning av den svenska parfymstudion Stora Skuggan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Influencern Bianca Ingrosso har många bollar i luften. När hon inte medverkar i tv-programmen Wahlgrens värld och Talang så driver 24-åringen Caia Cosmetics, ett sminkföretag som lanserades i fjol.

Men lanseringen har inte varit fri från kontroverser. Förra året kritiserades en sminkpalett för att likna en produkt från Kylie Jenners varumärke Kylie Cosmetics, något Bianca bemötte i en intervju med Aftonbladet:

– Jag förstår att man kan tycka det är likt. Vi har alltid haft liknande stil och jag tycker om det hon gör, men det är omöjligt att jag skulle ha kopierat design och tonalitet ett halvår innan hon kom ut med hennes. Vi råkade tydligen bara ha liknande stil när det kommer till design, färger och typsnitt, sa hon i intervjun.

Nyligen fälldes även bolaget Beauty Icons AB, som äger Caia Cosmetics, för sexistisk reklam av Reklamombudsmannen.

Senteur de Caia – Caia Cosmetics nya parfym

Den 15 november släpps Senteur de Caia, företagets första parfym. Givetvis är Bianca själv ansiktet utåt för parfymen, som ska dofta ”blommigt, feminint och sensuellt.”

Nu kritiseras även denna lansering. På sajten Bloggbevakning påpekas att Senteur de Caia tycks ha uppenbara likheter med Stora Skuggans produkter:

Annons

”Men hur originell är den egentligen när allt kommer omkring? Den är nämligen EXTREMT lik Stora Skuggans parfymflaskor som finns i tre olika utföranden”, skriver bloggerskan Camilla Gervide i ett inlägg.

”Formen på flaskan har varit vårt viktigaste signum”

Stora Skuggan är en svensk parfymstudio, vars parfymer du bland annat kan köpa på Nordiska Kompaniet i Stockholm:

Vi jobbar inte med externa byråer eller producenter. Alla våra produkter är formulerade, producerade, förpackade, formgivna och finansierade av oss själva. Vi har vuxit långsamt och organiskt, men finns representerade hos noga utvalda återförsäljare runtom i världen. I Stockholm på NK, Nitty Gritty och Nathalie Schuterman. Så helt osynliga är vi inte, säger Olle Hemmendorff på Stora Skuggan. 

Annons

Hemmendorff tycker att det är märkligt att Senteur de Caias design påminner så mycket om deras egna produkter:

– Ja det känns lite konstigt, formen på flaskan har varit vårt viktigaste signum sedan vi startade 2015. Oavsett om det beror på bristande kreativitet eller slapp research så borde de lägga mer energi på sin design för att slippa sånt här, säger han. 

Linnea Harnesk är jurist, specialiserad på immaterialrätt på advokatbyrån Westerberg & Partners. Där arbetar hon med frågor som rör upphovsrätt, varumärkesrätt och designrätt. 

Även Harnesk tycker att det rör sig om ”stora likheter” mellan de två parfymflaskorna: 

– Formgivningen har en hög grad av personligt skapande och är mycket säregen. I den här nya formgivningen ser man helt klart stora likheter. Det är svårt att inte komma till slutsatsen att ett sammanträffande känns långsökt.

”Att vi skulle ha någon slags ond intention och kopiera ett annat varumärke vore extremt korkat”

Mikael Snabb, vd på Beauty Icons AB, menar att man inte känt till Stora Skuggan alls – förrän för någon dag sedan: 

Annons

– Det är väldigt olyckligt om det uppfattas som att vi tagit inspiration från Stora Skuggan. Det är ett varumärke som ingen av oss på Caia Cosmetics känt till sedan tidigare, men som vi tycker är skitsnyggt, säger han.

Enligt Snabb har parfymflaskorna inte alls samma proportioner och förklarar att korkarna också är gjorda av olika material. Detta tycker han inte framgår av bilderna som går att se på nätet. Senteur de Caias kork är till exempel gjord av trä, med en helt annan struktur samt färg än korkarna på Stora Skuggans dofter. Även ytterförpackningarnas utseende ”skiljer sig totalt från varandra”.

Däremot medger han att det finns en likhet, men motsätter sig starkt att det rör sig om en kopiering:

– Att vi skulle ha någon slags ond intention och kopiera ett annat varumärke vore extremt korkat. Varje gång det kommer ut en ny produkt på marknaden finns det nästan alltid någon produkt någonstans som har vissa likheter. Dolce Gabbana L’Imperatrice använder till exempel en liknande flaska som vi. Men ställer man vår parfym bredvid Stora Skuggans och drar lite i proportionerna på bilderna så ser man ju såklart vissa likheter med formen på korkarna, inget snack om saken. 

Läs mer: 

Bianca Ingrossos skönhetsbolag fälls för sexistisk reklam 

Bianca Ingrosso avslöjar – så går det för sminkmärket Caia

Här visar Bianca Ingrosso upp det misslyckade skönhetsingreppet

Foto: Robin Lorentz-Allard//TT//Caia Cosmetics//Stora Skuggan//Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons