Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskorELLE-galan

Välj medvetet miljövänligt

19 nov, 2014 
AvAiste Sulokaite
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Uppdrag avgiftning! Att avgifta modeindustrin tar tid – men det går. 20 stora klädmärken har lovat att sluta med farliga kemikalier till 2020. Till dess: Ställ krav, ifrågasätt och köp second hand! Vi hjälper dig med vad du bör tänka på när du shoppar för att samtidigt värna om miljön.

av KARIN LINDER foto ALL OVER PRESS, ROBIN BROADBENT/TRUNK ARCHIVE/BULLS BILD

Det är så man kan bli mörkrädd. Och arg! Larmrapport efter larmrapport upplyser om kemikalierna som omger oss. Som gör oss infertila, sjuka, allergiska och tar sig enorma friheter i naturen. Men ju mer vi vet, desto fler krav ställs och det har modeindustrin förstått. Även drakarna har hoppat på tåget; H&M var till exempel den första stora modejätten att fasa ut den hormonstörande kemikalien PFC ur sina textilier.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det lönar sig att kämpa. 2011 påbörjade Greenpeace ett internationellt arbete som går ut på att få stora klädföretag att lova att fasa ut farliga kemikalier i sin klädproduktion till 2020.

Annons

– Hittills har 20 stora klädmärken anslutit sig till kampanjen, däribland H&M, Zara, Benetton, Burberry, C&A, Nike, Adidas och Levi’s, berättar Annika Jacobson, som är chef för Greenpeace Sverige.

mode-miljö

Men kemikalier inom klädbranschen är ett så stort problem att nästan alla kläder innehåller någon farlig kemikalie, något som du som konsument inte kan skydda dig mot.

– Även om de farliga kemikalierna inte använts medvetet i produktionen är det stor risk att de letar sig in i produktionskedjan ändå. Olika leverantörer använder samma fabriker för tillverkning vilket gör att det nästan alltid finns spår av kemikalier oavsett plagg, säger Annika Jacobson.

Om modeföretagen fasar ut de farligaste kemikalierna minimeras följaktligen risken att de cirkulerar runt i textilierna. Så vad gör vi till dess?

– Jag gillar kläder och att uttrycka en del av mig själv genom vad jag har på mig, men vi måste börja handla mer medvetet, säger Annika. Fundera på om du kan köpa färre kläder eller hitta motsvarande plagg på second hand. Kanske ditt vardagsplagg inte heller behöver ha 20 000 i vattenpelare och vara vattentät om det är en jacka som du ska använda på bussen till och från jobbet?

Så shoppar du ekosmart:

  • Bomull är en riktig miljöbov eftersom det krävs enorma mängder vatten vid tillverkning – och dessutom en hel del farliga kemikalier. Välj i första hand ekologisk bomull då den odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel samt vattnats med grundvatten.
  • Re-designa genom att använda dina gamla plagg till att skapa något nytt och unikt. Eller varför inte köpa kläder på second hand och sy om dem så de passar dig?
  • Använd din konsumentmakt! Genom att fråga butikerna om vilka ekologiska alternativ de har och vilket miljöansvar de tar, har du kanske påverkat företaget att tänka till. Titta gärna på hemsidan innan. Nästan varje kedja skriver något om sitt miljöansvar. Och står inget skrivet – desto större anledning att ifrågasätta.
  • När du köper nytt – köp i första hand basplagg av hög kvalitet som går att använda och återanvända länge innan de slits ut.
  •  Kolla in ekobutikerna! Det finns en del butiker som är helt inriktade på ekologiska kläder som Bambu- butiken.se eller Ekogarderoben.se.

Vad ska du undvika?

  • Stentvättade jeans. Det går åt mängder med energi och vatten för produktionen. Det finns inga helt miljömärkta jeans i dag, men ett av de bättre märkena är Nudie. De använder ekologisk bomull och är Fair-trademärkta. Nudie jeans sysslar dessutom med återvinning; de gör nya jeans av de gamla du lämnar in.
  • Vattentäta och vattenavstötande kläder som innehåller miljögiftiga och cancerframkallande perfluorerade ämnen för att vattnet ska rinna av plaggen. H&M, Haglöfs och Fjällräven är exempel på kedjor som har fluorfria alternativ.
  • Plasttryck innehåller ofta ftalater, som kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Därför bör du vara försiktig med sådana kläder.
  • Äkta skinn är inte bara en tveksam produkt ur djursynpunkt. I tillverkningen används såväl arsenik som krom, kvicksilver, bly och zink.

Källor: Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Råd & rön, Djurens rätt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons