Så tolkar du modetrenderna 2020

Vårmodet 2020 är en anarkistisk mix av lika många referenser som årtionden.
I vår dekonstruerar modehusen historien. De största nyckeltrenderna från olika årtionden lappas ihop till något nytt. Häng med när ELLEs moderedaktör gör ett djupdyker ner i modehusens trender för 2020 och hur du snyggast tolkar dem.
Annons

VIDEO: STÖRSTA MODETRENDERNA 2020

 

Vårens mode är en mix av historia, nutid och framtid

Demonstrationståg, feminism, miljötänk, second hand, framtidshopp och nostalgi. 30-tal som blandas med 50-tal, 70-tal med 90-tal. Vårmodet 2020 är en anarkistisk mix av lika många referenser som årtionden. Om det är ett årtionde som speglar dagens klimat mer än något annat – både ur ett samhälls- och modeperspektiv – är det ett: Det gröna 70-talet. De flesta trenderna under 70-talet var en slags anti-mode som protesterade mot materialism och massproduktion. Alla hade en åsikt, så även modeskapare som använde sina kollektioner för att ta ställning.

Annons

Hos Dior är hållbarhetsagendan närvarande

I nutid kan Diors ”We should all be feminists”-t-shirt från 2017 ses som starten på revolten. Efter det har designer efter designer använt sitt skapande för att lyfta politiska ståndpunkter på både plagg, accessoarer och visningar. 2020 är inget undantag, men den här säsongen tar det sig något mer subtila uttryck. Idag handlar det snarare om att förädla och förändra modeindustrin – hållbarhetsagendan är ständigt närvarande. Maria Grazia Chiuri arbetade med miljödesignkollektivet Coloco för Diors vårvisning och förutom hållbarhet sattes respekten för mångfald och natur i centrum. Iklädda romantiska klänningar, boxiga jackor, skräddarsydda kavajer och blekt denim i sann 80-talsanda, skred modellerna ut i en fantasiskog där solen sakta tycktes silas genom bladverket.

Annons
Dior vår- och sommar 2020
Dior SS20
Annons

Prada mixar romantiska 30-talet med välklädda 50-talet

Miuccia Prada – en annan hängiven tidsresenär – blandar istället det nostalgiska och romantiska 30-talet med det välklädda 50- talet. Mixen känns modern och samtida, men vittnar också om ett Prada som längtar efter något annat, något bättre. Kanske är det den stundande lågkonjunkturen som lockar fram återblicken mot 30-talets depression, då en anspråkslöst klädd kvinna växte fram. I långa figurnära klänningar i neutrala färger, med hatten som ett viktigt inslag, målar Pradas vårkollektion en bild av en liknande kvinna. En kvinna som är viktigare än kläderna hon bär.

Prada vår-och sommar 2020
Prada SS20

Celine by Hedi Slimane lånar referenser från 70-talet

Celine by Hedi Slimanes chefsdesigner Hedi Slimane lånade referenser från 70-talet, då modet blev enklare och bekvämare med jeans och byxdräkter. I vårens kollektion ser vi snygga knytblusar, hippieklännigar, långa fladdrande kjolar och denim i mängder. Dessutom gör västen comeback. Även Guccis creative director Alessandro Michele mixar vilt bland referenser från 70-talet.

Annons

Västen är även här ett viktigt inslag, men kombineras med stora glasögon, disco-kragar och mönstermix. Parallellt med 70-tals-nostalgin, går en våg av 90-tal genom kollektionen. En något diskretare 70-talsblinkning hittar vi i de populära färgkombinationerna orange och brunt eller gult och lila, som den här säsongen syns hos otaliga modehus som Louis Vuttion, Christopher Kane och Givenchy.

Celine SS20
Celine by Hedi Slimane SS20

Chanel ser tillbaka på 50- och 60-talets new wave-film

Förväntningarna var höga när Virginie Viard visade sin första ready to wear-kollektion för Chanel. Där lät hon modellerna kliva fram över vad som såg ut som Paris romantiska hustak. Atmosfären förde tanken till fransk new wave-film, stilen, som med regissörer som Francois Truffaut och JeanLuc Goddard i spetsen på 50- och 60-talet, blev banbrytande med sitt dokumentära uttryck och låga budget. Samtidigt får inslag som hotpants, denim, kedjebälten, marinblått, svart och ränder kollektionen att kännas väldigt Coco Chanel på Rivieran under 1920-talet.

Chanel sommar 2020
Chanel SS20
Annons

80-talet dominerar hos Valentino

En era som dominerat de senaste säsongerna är den där looken var skruvad till max. 80-talets maximalistiska uttryck var, då som nu, en volymhöjare på catwalken och i vår är det framförallt de mest extrema, teatrala uttrycken som inspirerar. Höftvidd, accessoarer storlek XL och starka färger. Knallgult, fuchsia och neon tillhör favoriterna, vilket var extra tydligt hos Valentino.

Den ena svepande klänningen efter den andra lyste av de starka neonfärgerna som lämnade ett sus genom publiken. Visningen öppnades av tolv helvita kreationer – en hyllning till Valentino Garavanis legendariska ”Non color”-visning 1968. Om 80-talet bjöd på färgstarkt mode blev 90-talet en motvåg där minimalismen tog över med neutrala färger och enkla former.

Valentino SS20
Valentino SS20

Givenchy mixar 90-tals minimalism och 70-talets färgskala

Hos Givenchy dundrade en mix av 90-talsminimalism och 70-talets färgskala ut på catwalken. Vintage upcyled jeanstyg, läder, böljande klänningar och braletten stod i fokus. Clare Waight Kellers historiereferenser hoppar fram och tillbaka. Behån var ett plagg som skapade stor debatt på 70-talet. Nu är det en av vårens hetaste trender. Men i vår ska den inte brännas, utan synas!

Annons
Givenchy SS20
Givenchy SS20

Louis Vuitton ser tillbaka på tidsepoken la belle èpoque

Nicolas Ghesquières Louis Vuitton hade en fot i framtiden, en i det förflutna. Den här säsongen ställde han in tidsmaskinen på den vackra franska tidsepoken la belle èpoque, som den fredliga perioden innan första världskriget i Frankrike brukar kallas. Epoken återspeglar framtidstro och kvinnans frigörelse. Det var också under den perioden som modehuset Louis Vuitton föddes. Referenserna till det tidiga 1900-talet var många: puffärmarna, irisblommorna på kavajslagen, frisyrerna och mönstermixen. Notera även de lekfulla statmentväskorna.

Louis Vuitton SS20
Louis Vuitton SS20

Så hur tolkar du 2020 års mode? Tricket är att låna lite lagom här och där. Historiskt och nutida. Från både herr- och damgarderoben. Med volym eller minimalism. I vår kan du helt enkelt skapa ditt eget mode med hjälp av modehistorien!

Annons

Foto: Imaxtree

LÄS MER: 

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:


Annons

Laddar