ANNONSSAMARBETE MED BREITLING

Spanat in en exklusiv klocka eller ett tidlöst smycke? Här är 5 frågor att ställa om varumärket innan din investering

Spanat in en exklusiv klocka eller ett tidlöst smycke? Här är 5 frågor att ställa om varumärket innan din investering

Att köpa en märkesklocka eller dyrt smycke är en stor, men också livslång, investering. Men hur garanterar man att varumärket tar sitt hållbarhetsansvar? Här är fem frågor att ställa om varumärket innan ditt köp.
10 november, 2022

Att handla på ett mer hållbart sätt är viktigt för många av oss - och det med rätta. Men hur kan vi som konsumenter undvika att falla för greenwashing-fällor? Hur kan vi investera i en klocka eller ett tidlöst smycke och samtidigt kräva att varumärkena genomför hållbara förändringar?

Vi har pratat med Aurelia Figueroa, global hållbarhetschef på Breitling, om att skapa förändringar både miljömässigt och socialt som varumärke.

Aurelia Figueroa, Breitling

Aurelia Figueroa, global hållbarhetschef på Breitling.

Foto: Thomas Buchwalder

– Området utvecklas fortfarande så snabbt, förklarar Aurelia.

Breitling är en av giganterna inom klockindustrin och är främst kända för den förstklassiga precisionen i sina kronografer. Varumärket har funnits i över 100 år, men nu har branschen förändrats. Nu behöver även giganterna skapa sociala och miljömässiga förändringar – där Breitling är föregångare.

– Det viktigaste för att styrka ett hållbarhetspåstående är spårbarhet. Du kan inte göra ett hållbarhetspåstående om du inte kan tala om ursprunget, säger Aurelia och fortsätter:

– Jag hoppas att det en dag kommer att bli obligatoriskt för hela branschen, men nu är det upp till varumärkena att ha denna information lättillgänglig. Och konsumenterna måste ställa rätt frågor.

Den mest hållbara åtgärden är naturligtvis att minska konsumtionen totalt sett. Men när du vill investera i en kvalitetsklocka eller ett tidlöst smycke, som du kommer ha kvar livet ut, finns det fem frågor du borde ställa för att garantera ett bra hållbarhetsarbete från varumärket.

1. Hur transparent är varumärket med sin information?

Spårbarhet är hemligheten bakom en fungerande hållbarhet, både socialt och miljömässigt. Det är alltså ett gott tecken om du kan hitta lättillgänglig information kring varje steg i produktionsprocessen för en klocka eller ett smycke.

– Ta reda på var en produkt kommer ifrån och vem som var inblandad i produktionen av den. Hur behandlades de? Bevis är viktigt för att stödja påståenden - vad är det för slags bevis som ett varumärke tillhandahåller? säger Aurelia.

Breitling-teamet tillämpar just detta med lanseringen av Super Chronomat Automatic 38 Origins – märkets första "spårbara” klocka. Varje klocka har ett spårningsregister med uppgifter om ursprunget av de dyrbara materialen som använts. Registret innehåller också information kring de ansvarsfulla åtgärder som vidtagits längs leveranskedjan.

2. Varifrån utvinner varumärket sina värdefulla material?

Du kanske antar att återvunna material bidrar till att minska din miljöpåverkan, men när det gäller guld är saker och ting inte så lätt.

Det är nämligen väldigt svårt att exakt spåra ursprunget för återvunnet guld och bristen på regelverk innebär att guldet kan ha utvunnits bara några dagar tidigare – på ett sätt som skapar allvarlig miljöförstöring.

Det är viktigt att granska materialens ursprung. Den mest pålitliga guldkällan är alltså en där du kan spåra varje skede av produktionsprocessen – alltså inte alltid den som påstås vara återvunnen.

3. På vilket sätt stöder varumärket samhället de utvunnit materialet från?

Riktig hållbarhet handlar lika mycket om produktionens sociala påverkan som den miljömässiga. Alltså måste varumärken vara engagerade i att stödja det samhälle de utvinner sitt material från.

Ta reda på var en produkt kommer ifrån och vem som var inblandad i produktionen av den.

Framför allt guldutvinning sker ofta i avlägsna områden och kan vara en viktig inkomstkälla för dessa samhällen. Hur jobbar företaget för att stötta samhället där de utvinner material? Arbetsvillkor utan exploatering är såklart en självklarhet – men varumärken kan också vara involverade i sociala och ekonomiska utvecklingsinitiativ som stöder området.

Kan du inte hitta någon information om det? Ta det som ett potentiellt varningstecken. För Breitling är målet att guld och diamanter från ackrediterade leverantörer ska komma från ansvarsfulla källor senast 2025. Varumärket arbetar även med gruvor som stöder utvecklingsprojekt i lokalsamhället.

4. Hur minimerar varumärket sitt koldioxidavtryck?

Hållbarhet kommer alltid att vara en pågående process för alla varumärken, som ständigt måste förnya sig för att minimera sitt koldioxidavtryck.

Breitling jobbar ständigt för att minimera koldioxidavtrycket. Förra året mätte de koldioxidavtrycket för enskilda produkter genom att mäta det avtryck som materialet hade.

Denna branschunika rapport belyser inte enbart de hållbara aspekterna, utan innebär också att Breitling kan få nya insikter om miljöpåverkan från tidigare led av produktionen och identifiera vilka delar som är ansvariga för dessa. Dessa uppgifter gör det möjligt för varumärket att vidta åtgärder och minska sitt koldioxidavtryck.

5. Varifrån kommer varumärkets diamanter – och finns det alternativ som är laboratorieodlade?

Det är väldigt svårt att kontrollera ursprunget för diamanter samtidigt som en negativ påverkan när diamanter utvinns är enorm – något som Aurelia förklarar:

– Både den biologiska mångfalden och vattenpåverkan är enorm när man utvinner diamanter, liksom den energi som krävs för att utvinna dem.

Genom att använda diamanter som i stället odlas i laboratorium kan Breitling arbeta nära leverantörerna för att säkerställa full spårbarhet i varje steg av leveranskedjan.

Super Chronomat Automatic 38 Origins, Breitling

Super Chronomat Automatic 38 Origins, 232 000 kronor. Köp här!

Super Chronomat Automatic 38 Origins, Breitling

Super Chronomat Automatic 38 Origins, 242 000 kronor. Köp här!

Läs mer om Super Chronomat Automatic 38 Origins här – och om Breitlings hållbara strategier här.