ANNONSSAMARBETE MED H&M

Designa din egen jacka – med H&Ms nya satsning

Designa din egen jacka – med H&Ms nya satsning

Nu kan du skapa en helt personlig jacka, som är 100 % du. Läs om hur stylisten Maya Nilsen skapade sin jacka med H&Ms nya koncept – och hur du designar din egen.
26 september, 2022

Du gör designvalen – H&M skapar den. Med H&Ms nya satsning kan du designa din egen jacka efter tycke och smak.

H&M provar något helt nytt – ett koncept de kallar “made to order”. I stället för att tillverka en jacka i den modell och färg som kan tros bli säsongens favorit, tillverkar de specialbeställda jackor. Resultatet blir nöjda kunder, som kan välja precis hur färgerna på deras jacka ser ut, och noll överproduktion av plagg. Fantastiskt!

Influencern Maya Nilsen är 25 år och jobbar som stylist. Tillsammans med H&M och deras nya initiativ har hon fått designa två jackor, där hon fått bestämma allt från längd till färg på varje liten detalj. Läs om Mayas designprocess här – och hur du designar din egen jacka.

Modeintresse från start

Mode är Mayas stora passion i livet, som hon haft så länge hon kan minnas.

– Min mamma jobbade som inköpare till ett stort modevaruhus när jag växte upp – så jag har växt upp med mode. Jag brukade följa med på hennes inköpsresor när jag var 5–6 år, så allt började där, berättar Maya.

I dag jobbar hon som stylist och en stor del av hennes liv handlar om just mode. Därför kändes möjligheten att designa en egen jacka tillsammans med H&M klockren.

– Vad man väljer att ha på sig kan säga mycket om en person, oavsett om man är intresserad av mode eller inte. Man kan inte riktigt förvänta sig att man får till sin egen stil på direkten – man måste experimentera och testa olika saker tills man känner att man har hittat hem, förklarar Maya.

Made by H&M. Designed by you.

Trots Mayas modemedvetenhet var designvalen som kom med skapandet av jackan svåra – men processen enkel.

– Det var superlätt att beställa jackorna. Det svåraste var nog att välja bland alla fina färger och ta beslut. Till slut så bestämde jag mig för en kort jacka i färgen light chalk, med dragkedjan i färgen burgundy, och en grön jacka, berättar Maya och fortsätter:

– Först valde jag längden på jackan, sedan ytterlager och sedan gick jag in på detaljerna som dragkedjan och färg på fodret.

Vilka delar av jackan kan man egentligen designa själv då? I princip allt. Du kan ändra färgen på utsidan av jackan, innerfodret, dragsko och dragkedja. Det finns sex storlekar att välja mellan, från XS till XXL, och du kan även ändra längden. Bli inspirerad och börja designa.

– Jag hittar inspiration till min stil lite överallt. Jag gillar att kolla på vintage runway, då jag inte är så mycket för trender utan försöker hitta plagg som funkar i flera år fram. Sociala medier är också ett jättebra sätt att hitta inspiration, säger Maya.

– Men inspirationen till mina jackor fann jag faktiskt i min egen garderob. Jag tänkte mest på vad jag redan har och vilka färger jag brukar ha på mig – då föll valet på jacka i färgen light chalk och en grön jacka.

Processen är värt det

Verktyget för att designa jackan är lätt att använda, men alla beslut som behöver tas och olika val man gör gjorde det hela lite svårare för Maya. Sammanlagt kan jackan från H&M designas i över 10 000 olika versioner – den blir i princip helt unik för varje person som designar den.

Efter beställningen lagts börjar H&M tillverka jackan direkt och efter 3–5 veckor levereras den. En tid som kan kännas lång när man är ivrig att se sin egen design men som absolut är värt det, enligt Maya.

– Jackorna blev jättefina och passar helt perfekt. Jag tycker att allt passar med de här jackorna. Som sagt så är jag inte så mycket för trender utan jag tycker att man ska köpa plagg som kommer funka i flera år – precis som dessa. Jag kommer att styla dem med mina bruna cargobyxor, och den gröna jackan med svarta kostymbyxor, berättar Maya.

Designa din egen jacka – i 4 enkla steg

  1. Känner du dig sugen på en helt unik jacka? Klicka dig in på H&Ms hemsida och designverktyget här.
  2. Get creative! I det smidiga designverktyget kan du välja allt från storlek och längd till färger och detaljer på din jacka.
  3. När du designat och beställt din jacka sätter H&M i gång och tillverkar din jacka. Inom 3–5 veckor levereras jackan hem till dig. Det kanske kan kännas som en lång tid men jackan är unik och tillverkas enbart för dig – och det är ju värt att vänta på.
  4. Jackan levereras med en färgmatchande dust bag som är perfekt att förvara den i under sommarmånaderna. Och till sist: Njut av din nya jacka och bär den med stolthet – det är ju du som designat den.