Cia Jansson: "Jag skulle vilja ha Seinabo Sey på omslaget, hon är en fantastisk förebild."

Cia Jansson: "Jag skulle vilja ha Seinabo Sey på omslaget, hon är en fantastisk förebild."

I veckan tog Seinabo Sey upp den viktiga frågan om mångfald i modemagasin på sin Instagram. Artisten diskuterar främst vilka modeller som har och inte har frontat svenska tidskrifters omslag det senaste året. ELLEs chefredaktör Cia Jansson svarar på inlägget med att artistens kritik är helt relevant och att ELLE verkligen jobbar för större mångfald framåt.
20 februari, 2016

Frågan kring mångfald är något som har diskuterats flitigt inom modebranschen de senaste åren. I veckan valde därför artisten Seinabo Sey att publicera ett viktigt inlägg på Instagram där hon efterlyser modeller med olika hudfärger på de svenska modemagasinens omslag. Och det vill ELLE också! Cia Jansson, chefredaktör, välkomnar därför debatten och säger att kritiken är rätt. ELLE  jobbar för större mångfald framåt och hoppas att kunna leva upp till den förväntningen.

– Seinabo Sey har rätt i att det finns brister på mångfald i vem som får inkluderas i modesammanhang. Vi på ELLE har anslutit oss till ett branschinitiativ kring mångfald som ska utmana och utbilda oss i dessa frågor. Internationellt finns många goda exempel, vilket jag såklart tar intryck och inspireras av, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson till DN.

Hos ELLE vet Cia Jansson att det kommer ske en förändring och hon hoppas att många andra magasin följer med i den vevan.

– Debatten har pågått länge, men det här är också en större fråga om mångfald och vad det egentligen är. Jag sitter nu med en styrgrupp som vi har initierat där vi arbetar för en etisk policy i modebranschen. Vi har samlat designers, stylister, fotografer, agenturer och press i samma rum med syftet att få till en förändring i alla led. Det är ett stort komplext system som är internationellt.

Cia Jansson är även tydlig med att säga att ELLE kommer fortsätta dialogen, inte minst med Seinabo Sey och hon hoppas på att snart få ha henne med på ett ELLE-omslag.

– Jag skulle väldigt gärna vilja ha Seinabo Sey på omslaget, hon är en fantastisk förebild.

Foto: Emma Svensson