Asos efter Brexit – så kommer det funka

Så påverkas onlineshoppingen av Brexit

Hur kommer Storbritanniens utträde ur EU egentligen påverka vår onlineshopping från brittiska sajter? ELLE reder ut!
11 december, 2020

Brexit har varit på tapeten under flera års tid, men nu är det slutliga utträdet inte speciellt avlägset och vid årsskiftet träder nya regler i kraft. Många faktorer påverkas självklart, inte minst handeln för både företag och privatpersoner. Med rådande pandemi i åtanke har onlineshopping blivit ett än mer populärt alternativ, men hur blir det egentligen med den biten när Storbritannien lämnar EU?

Att beställa varor utanför EU

När du klickar hem varor från ett annat EU-land drabbas du inte av några tullavgifter, skatter för varan eller svensk moms. Däremot ser det lite annorlunda ut när du shoppar från länder utanför EU. Då räknas ditt inköp som en privatimport vilket leder till att du behöver betala moms och i många fall även tull och andra avgifter.

Så blir det att shoppa från Storbritannien efter Brexit:

Nej, extra avgifter känns kanske inte som en strålande nyhet. Men värt att ha i åtanke är att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den fortsatta relationen fortfarande pågår. Det betyder att regler kan komma att ändras och redan nu finns det vissa undantag som lär glädja alla onlineshoppare.

Varor beskattas med moms

Efter Brexit kommer shopping från Storbritannien, precis som från andra länder utanför EU, beskattas med svensk moms. Momsen gäller oavsett hur mycket din vara kostar. Om du har beställt eller tänker beställa en vara från Storbritannien inom närmaste tiden så slipper du betala moms till och med 31 december 2020.

Behöver jag betala tullavgift?

Om du shoppar varor som kostar mer än 1 600 kronor kan du utöver moms även behöva betala tullavgift. Med det sagt inväntar vi fortfarande ett slutgiltigt besked kring tullavgift, frågan diskuteras fortsatt i förhandlingarna. Tullavgift, tillsammans med andra avgifter, kan både variera beroende på värdet på din vara men också beroende på vad det är för något som du har beställt.

Asos och Amazon uk efter brexit

Värt att notera är att vissa företag även har kontor med lager inom Europa, vilket möjliggör en fortsatt shoppingupplevelse utan några nya extrakostnader. Klädjätten ASOS har exempelvis ett Europabaserat lager där deras beställningar kommer skickas ifrån även efter Brexit, vilket är en god nyhet. I Amazon UKs fall ser det dock ut som att det kommer tillkomma avgifter, som i sin tur varierar beroende på landet du shoppar ifrån, efter utträdet.

Källa: Tullverket.

LÄS MER:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: