Annons

Annons

Ny lag: Nu förbjuds mikroplaster i (viss) kosmetika


Ny lag: Nu förbjuds mikroplaster i (viss) kosmetika

Shampoo cointaining plastic microbeads, harmful to the environment; Shutterstock ID 707786944; PO: picturemaxx


Samtidigt som du skrubbar huden sammetslen med din favoritpeeling finns risk att små plastbitar, så kallade mikroplaster, rinner ut i avloppet och ner i haven – och skadar djuren. Men snart kommer plastbitarna vara ett minne blott, i alla fall i kosmetiska produkter som sköljs av. Vid årsskiftet kom en lag som förbjuder det i Sverige.

Plast, och mikroplaster, finns i vatten över hela jorden. Utan åtgärder kan haven vara döda år 2050. Nu har regeringen beslutat att förbjuda mikroplaster i vissa kosmetiska produkter. Karolina Skog är miljöminister och tycker det är ett steg i rätt riktning.

– Det är helt onödigt att tillsätta mikroplast i avsköljbar kosmetika. Visserligen är det långt ifrån den största källan till plast i havet, men det är en lågt hängande frukt och förbudet är ett nödvändigt steg mot att minska mikroplasterna i våra vatten, säger Karolina Skog.

Vad är mikroplaster?

Mikroplaster är pyttesmå fragment av plast och finns bland annat i en mängd olika skönhets– och sminkprodukter, det förekommer i peeling, hudkrämer, deodorant och solskydd för att nämna några få. Vissa av plastfragmenten är så pass små att de inte går att se med blotta ögat och storleken är en anledning till att dessa efter användande hamnar i våra hav och sjöar. Problemet, med de till synes ofarliga plastbitarna, är att de inte filtreras bort av vattenreningsverken, vilket innebär att de hamnar i hav och sjöar. Fiskar och andra marina djur förväxlar sedan plastbitarna med mat och äter upp dem.

Kosmetiska produkter är en av många källor till utsläpp av mikroplaster. Andra, mer primära källor, är exempelvis konstgräsplaner och slitage från däck och vägar.

Förbudet, som träder i kraft den 1 juli i år, gäller däremot endast kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut, exempelvis peeling, schampo och tandkräm. Men förbudet kan så småningom komma att utvidgas och gälla även andra kosmetiska produkter.

– Det är inte bra för djuren som får i sig plasten. Plast innehåller ingen näring och är såklart inte lämplig föda, säger Karolina Skog.

Plastbitarna som kan återfinnas i fiskar, men också i skaldjur, kan inte brytas ner och hamnar även i våra kroppar när vi äter djuren. Om de är farliga för oss, vet vi inte än. Forskare har hittat mikroplaster i svenska blåmusslor, havskräftor, torsk, koljor och räkor.

– Vi vet egentligen ganska lite om mikroplasters påverkan. Och just nu finns inte tillräckligt med kunskap för att kunna säga om de är skadliga eller inte, säger Karolina Skog.

Varför har då plast letat sig in bland produkterna i badrumshyllan? Svaret ligger delvis i att plastkulornas polerande effekt både gör din hud sammetslen och ger den glow. Men det finns betydligt bättre, och biologiskt nedbrytbar, alternativ att använda.

– Snäckskal, ris eller kokos är naturliga material och lämpliga alternativ att använda i stället, säger Karolina Skog.

Efter årsskiftet (2017–2018) kommer det alltså inte längre vara möjligt att köpa produkter (som går att skölja av) och som innehåller mikroplaster i butik. Det innebär dock inte att de försvinner helt. Förbudet gäller nödvändigtvis inte på nätet, om det inte är en utländsk webbshop. Lagen gäller i Sverige och påverkar svenska aktörer. Om du vill vara säker på att inte konsumera produkter med mikroplaster, läs innehållsförteckningen och sök efter ord som börjar på poly, det kan signalera förekomst av plast i produkten.

Du kan dock hitta produkter med mikroplaster under året ändå. Produkter som köpts in i lager innan 1 januari 2018 får fortsätta att säljas i butik fram till den 1 januari 2019. Men sen är det helt stopp. Tack, säger haven.

Källa: Naturvårdsverket.se, Regeringskansliet.se Foto: Shutterstock/IBL

Läs också: Kampen för haven fortsätter – ny sko från Adidas + Parley for the Oceans

(2)
(0)
(0)
Annons


Annons


Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
Annons

Laddar