Annons

Annons

Ny medicin kan förebygga migränanfall"Det är ett jättestort steg", säger migränforskaren om den nya medicinen, som kan bli revolutionerande för behandling mot huvudvärken.

Omkring 15 procent av befolkningen drabbas av migrän då och då. Migrän är anfall av svår huvudvärk som kan komma plötsligt och håller vanligtvis i sig i ett halv till ett dygn. Det bli ofta värre om du rör på dig, men även ljud och ljus kan vara smärtsamt.

Annons

Hittills har man behandlat migrän med mediciner som egentligen är till för andra sjukdomar, som antiepilektika eller psykofarmaka. Men detta är mediciner som kan ge svåra biverkningar.

Läs också: 5 konstiga saker som händer i din kropp under mens

– Det som nu har hänt är att min forskning, som startade från grunden i Lund, hittat den signalsubstans som frisätts vid migränanfallen. Sedan har det varit en lång resa för att visa, bevisa och övertyga andra om att det här är nyckeln, säger Lars Edvinsson, professor i internmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund och tillträdande ordförande i International Headache Society.

Gilla ELLE på Facebook

Det som löser ut migränanfallen kallas CGRP-receptorn. Nu har fyra av världens största läkemedelsbolag gått ihop och skapat en medicin som ska reducera och förebygga migrän.

Enligt Lars Edvinsson har en fjärdedel av patienterna som hittills testat medicinen helt blivit av med migränen. Hälften upplever en klar förbättring, medan den sista fjärdedelen inte känt sig hjälpta av behandlingen.

Läs också: 8 goda skäl att sova ut ordentligt – förutom att det är skönt

– Men det är ett jättestort steg, för den här medicinen är riktad mot boven i dramat specifikt, säger Lars Edvinsson, till Sveriges Radio.

Vi håller tummarna för att medicinen blir godkänd och snart går att få tag på för alla som lider av regelbundna migränattacker.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

(434)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar