Annons

Annons

Midsommarafton – en mardrömsfest för många barnFör oss vuxna är midsommarfirandet en av årets största höjdpunkter, men festens yngre deltagare håller inte alltid med oss.

Midsommar är en av de högtider då svenskarna dricker som allra mest.

Men det efterlängtade firandet är ofta en ren plåga för många barn. Till skillnad från exempelvis julen, då vi kanske dricker lite mindre mängder under flera dagar, är alkoholkonsumtionen under midsommar i de flesta fall koncentrerad till en enda kväll. Vissa av oss blir då riktigt berusade – och det undgår verkligen inte de minsta.

Annons
Gilla ELLE på Facebook

– Det finns forskning som visar att barn faktiskt märker även när vuxna haft ganska små alkoholintag, alltså när man som vuxen tycker att man ändå druckit rätt beskedligt. Barn är väldigt känsliga och receptiva för vuxnas beteende och kan uppfatta ett förändring, som att föräldern blir flamsig, som obehagligt, säger Sara Wallhed Finn, legitimerad psykolog vid Beroendecentrum Stockholm och doktorand vid Karolinska Institutet.

LÄS OCKSÅ: 9 TECKEN PÅ ATT DU DRICKER FÖR MYCKET ALKOHOL

Catarina Nylund är kurator på BRIS stödenhet (Barnens Rätt I Samhället). Hon arbetar med att besvara telefonsamtal från barn som ibland befinner sig i situationer tillsammans med berusade vuxna.

– Många kan må väldigt dåligt och vissa klandrar sig själva för vad som pågår i familjen, ofta på grund av att man kanske inte förstår att det beror på alkoholen, berättar hon.

Karolina, 32, växte upp i ett hem där fulla föräldrar var mer regel än undantag under de stora högtiderna.

LÄS OCKSÅ: DE SLUTADE DRICKA ALKOHOL SÅ BLEV RESULTATET

Jag kände mig alltid så åsidosatt när de drack, man visste inte när man skulle komma hem, hur man skulle göra det och om folk skulle börja bråka eller inte. 

Jag minns särskilt en kräftskiva när jag var liten då alla var extremt berusade. Min pappa försvann plötsligt och vi var tvungna att leta efter honom i flera timmar. I slutändan hittade vi honom inne på toaletten där han ramlat omkull och somnat. Det var inte direkt läskigt, men det var otryggt.”

Hur eller om du väljer att dricka i dina barns sällskap är alltid upp till dig som förälder, men det kan vara klokt att tänka efter före:

– Som förälder bör man ta sig en funderare innan man dricker kring hur man hanterar alkohol så att det blir en trevlig högtid även för barnen. Man måste kunna vara så pass nykter att man behåller ett gott omdöme och kan svara på sitt barns signaler och behov, och även kunna ta hand om barnet på ett bra sätt om det vaknar senare under kvällen eller natten och behöver föräldern, säger Sara Wallhed Finn. 

Ska du själv arrangera en fest med mycket alkohol? Skaffa en barnvakt för kvällen isåfall, råder hon.

– Det är ett bättre alternativ för barnet.

Foto: IBL

 

(3.77k)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar